Tareq blir matinspiratör i Sjöstan

Tareq Taylor inspirerar kocken Max Heie i Sjöstaden Skybars kök.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar och en folkkär TV-profil. Efter att ha flyttat hit från Malmö tar han nu på sig rollen som matinspiratör i Hammarby Sjöstad.

DEN KÄNDA KOCKEN Tareq Taylor har inlett ett samarbete med Sjöstadsgruppen, som driver krogarna Sjöstaden Skybar, Restaurang Himlen och Restaurang Göteborg, och blir deras matinsperatör.

– Som matinspiratör är det min roll att öppna upp kreativa tankar tillsammans med andra. Det spelar ingen roll om du är professionell kock eller en glad amatör i hemmet – det finns alltid ett konstant behov av att få in nya tankar och synsätt. Jag vill bidra med det som jag samlat på mig genom åren och utveckla matidéer inifrån Sjöstadsgruppen tillsammans med alla duktiga matkreatörer som finns där, berättar Tareq.

Tareq gillar bredden i krogarna som ingår i Sjöstadsgruppen, med allt från klassisk matlagning och husmanskost till mat från Nord- och Sydamerika, södra Europa och Mellanöstern.

– Jag gillar fusioner och mixar, det öppnar upp och är roligt, säger han. Vi kommer att plocka det bästa från flera olika kök. Jag kommer även ta fram tillfälliga menyer som är signerade av mig. För gästen blir det både aha-upplevelser och mat med hög igenkänning.

Sjöstadsgruppens grundare Niklas Ahlbom och Tareq Taylor träffades under pandemin då de skapade och drev rörelsen ”Tillsammans Ur Krisen”.

– Det ledde till ett fint samarbete och vi har gjort mycket tillsammans för att höja medvetenheten om krogbranschen bland politiker. När jag nu har flyttat till Stockholm så vill jag fortsätta att jobba nära Sjöstadsgruppen, men med fokus på matinspiration och kreativitet, berättar han.

Tareq Taylor kommer att vara matinspiratör för Sjöstadsgruppen i Stockholm samtidigt som han driver vidare den egna restaurangen Kockeriet i Malmö samt andra verksamheter.

Tidigare pendlade Tareq mellan Malmö och Hammarby Sjöstad för att vara med sin flickvän, den prisbelönta hälsoprofilen Sofia ”PT-Fia” Ståhl. Förra året tog han klivet fullt ut då han lämnade Skåne och flyttade  ihop med Sofia.

– Hammarby Sjöstad är en otroligt fin plats med närheten till både vatten och skog, säger han. Jag var här för många år sedan, när det var nytt, men nu är det en etablerad och skön plats där det är härligt att vara. Sjöstan är en levande stadsdel och det märks inte minst på det stora utbudet av restauranger. Det är inte bara en plats där man sover, utan här vill man vara. När man tittar på hur restaurangtätt det är i ett bostadsområde så är det en indikator på hur trivsamt det är. Här vill folk stanna och umgås.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar och en folkkär TV-profil. Han har setts i uppskattade tv-program som ”Tareq Taylor´s Nordic Cookery”, SVTs ”Matresan” och ”Trädgårdstider”. 2017 tog Tareq hem en vinst i ”Kockarnas Kamp” och fick samma år utmärkelsen ”Bästa Malmöambassadör”. 2021 vann han två ”Kristallen”, däribland ”Årets TV personlighet”. Samma år fick han även det ärofyllda uppdraget som SVT:s julvärd.

Han har även skrivit en mängd kokböcker med smakrika och inspirerande recept. Han håller uppskattade föreläsningar inom ämnena ”Matkultur” och ”Entreprenörens resa”. Utöver det driver Tareq också sin egen restaurang ”Kockeriet” i Malmö, är medgrundare i världens första cirkulära stekpanneföretag ”ONEPan” samt även i ”Maten é klar” som tillagar färdigrätter helt utan tillsatser.

Under 2022 uppfyllde Tareq sin barndomsdröm och vågade för första gången ställa sig på en scen och sjunga ut för någon annan än sig själv. Inför svenska folket sjöng han ut iförd ett sagoträd i tv-programmet ”Masked Singer”, där han tog hem en andra plats. Efter det ställde han sig återigen på scenen. Denna gång tillsammans med en av Svergies bästa sångröster, Sarah Dawn Finer. Tillsammans spred de julglädje på Hamburger Börs scen under hela december.

Restaurangerna  som Tareq blir matinspiratör för är takrestaurangerna Sjöstaden Skybar och Himlen samt den sjönära kvarterskrogen Göteborg.  Alla tre är uppskattade restauranger vad gäller service, mat och dryck, men också utifrån profilerande arkitektur, atmosfär och med unika utsikter och lägen i Hammarby Sjöstad och på Götgatan.

Sjöstaden Skybar ligger högst upp i Stockholms nya landmärke, skyskrapan Sthlm 01, på 102 meters höjd. Restaurangen bjuder in till lunch, scenisk middag, samt skönt häng i baren, på takterrassen, i chambre separée och i festvåningen. Maträtterna på menyn utgår från kolgrillen samt rökeriet och bjuder på smaker med inspiration från södra Europa, Syd- och Nordamerika samt Mellanöstern.

Restaurang Himlen ligger på 25:e och 26:e våningen i Skrapan mitt på Götgatan med fantastisk utsikt och avslappnad söderkänsla. Himlens två restauranger håller hög kvalitet både vad gäller mat och dryck samt service. Med Köket, Grill & Cocktails och bardelen erbjuds gästerna flera olika menyer och miljöer.

Restaurang Göteborg med sitt unika och sjönära läge längst in i Sickla kanal i Hammarby Sjöstad, är en modern kvarterskrog med stort fokus på kvalitet och svenska råvaror i toppklass. Under sommarhalvåret utökas matsalen med en stor utomhusterrass och brygga med loungeplatser och vackra solnedgångar.

Av POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, februari 2024

Läs om fler kända profiler i Sjöstan!