Sjöstan är en plats där man vill vara
Sjöstadsbon Tareq Taylor är svenska folkets TV-favorit som under de senaste decennierna inspirerat oss med program som Matresan och Trädgårdstider.
TAREQ TAYLOR har sedan drygt ett år pendlat mellan Malmö och Hammarby Sjöstad där han har sin flickvän, den prisbelönta hälsoprofilen Sofia ”PT-Fia” Ståhl. Nu har han lämnat Skåne och flyttat ihop med Sofia.
– Hammarby Sjöstad är en otroligt fin plats med närheten till både vatten och skog, säger han. Jag var här för många år sedan, när det var nytt, men nu är det en etablerad och skön plats där det är härligt att vara. Sjöstan är en levande stadsdel och det märks inte minst på det stora utbudet av restauranger. Det är inte bara en plats där man sover, utan här vill man vara. När man tittar på hur restaurangtätt det är i ett bostadsområde så är det en indikator på hur trivsamt det är. Här vill folk stanna och umgås.
Flytten innebär att Tareq slutar med Trädgårdstider, pga. pendlingsavståndet, men han fortsätter jobba med SVT Malmö.
– Jag kommer jobba vidare med Matresan och andra livsstilsprogram som SVT Malmö håller i. Många av de program jag gör är reseprogram och det fortsätter jag med.
Under sina många år som kock har Tareq utvecklat en fallenhet för viner och smaksäkra kombinationer av mat och dryck. Detta har resulterat i en serie egna viner speciellt framtagna av Tareq, Tareq Riesling och Tareq Crémant de Loire Brut.
– Det är viktigt för mig är att inte bara vara ett namn på etiketten, utan att jag är med hela vägen från druva till flaska.
Lagom till grillsäsongen får det krispiga vita vinet och den sprudlande crémanten sällskap av en Pinot Noir från Frankrike.
– Jag var nere i Frankrike och gjorde blenden till det senaste vinet i början av året. Den heter ”Tareq Taylor Pinot Noir Cuvée 1.3.6”, där ettan står för att det är min första Pinot Noir, trean syftar till den tredje batchen, medan sexan symboliserar den sjätte blenden, berättar han. Jag gör blandningen själv och bestämmer vad som ska vara i druvan. Jag har utgått från åtta olika viner för att få fram en pinot som jag tycker är bra och där jag accepterar platsen den kommer ifrån. Det här är Languedoc-regionen och jag har försökt bibehålla karaktären av hur man vill ha en pinot där, men också ge den lite mer frukt, lite mer kropp och göra den lite mer lättillgänglig så den passar bättre till vår mat.
Det nya vinet som Tareq tagit fram fungerar väldigt bra till grillat. Se receptet till höger.
– Det passar också mat som har bra örtighet, där det finns lite syra och fett, för då växer vinet fantastiskt fint. Jag har alltid tyckt om pinot och använt det mycket i kombination med rätter vi haft på restaurangen.
Sedan 2014 driver Tareq Taylor den prisade restaurangen Kockeriet i Malmö och många hade nog önskat att den fått en avknoppning i Hammarby Sjöstad.
– Jag kommer behålla Kockeriet i Mamö för det är en otroligt viktig plats för mig och jag kommer vara där varannan vecka, berättar han. Hela mitt liv har jag arbetat för att kunna leverera en restaurangupplevelse som jag tycker representerar hantverk, gästbemötande, kreativitet och värme. Hjärtat sitter inte i namnet utan i människorna som jobbar där och därför ser jag inte att Kockeriet kommer att avknoppas.
Av POUL HEIE
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, juni 2023
Läs om fler kända profiler i Sjöstan!