Allan har en vision för Sjöstaden

”Städerna är viktiga i klimatarbetet”, säger Allan Larsson.

Sjöstadsbon och tidigare finansministern Allan Larsson har länge arbetat för en hållbar stadsutveckling i Hammarby Sjöstad. 

HAN HAR EN VISION för Hammarby Sjöstad och han har tagit den längre än någon annan före honom. Vi som bor här märker kanske inte av allt som händer. Många fastigheter har solceller på taken, flera har satsat på bergvärme, sopsugarna blir solcellsdrivna och elbilsladdare finns snart i alla garage. Visste du att Hammarby Sjöstad fungerar som en testbädd för en klimatneutral stadsdel till 2030? Att forskning och utveckling visar på att det är fullt möjligt? Det är inte långt till 2030 men Allan Larsson är övertygad om att vi kommer att klara det. 

För 11 år sedan samlades tio sjöstadsbor runt köksbordet hemma hos Allan. De var alla överens om att vår stadsdel inte nått de högt ställda miljömål som sattes när Hammarby Sjöstad skulle byggas. Det var då Allan Larsson tog initiativet till ElectriCITY, en medborgardriven innovationsplattform som ligger bakom initiativen i Hammarby Sjöstad. Allan har också varit ordförande i Viable Cities som är innovationsplattform för alla Sveriges städer. Och som en följd av detta har han varit vice ordförande i EUs Misson Board on climate neutral and smart cities. 

– Städerna är viktiga i klimatarbetet, säger han. De täcker 3% av jordens landyta, men avger cirka 72% av alla växthusgaser. Och städerna växer. Om några få årtionden kommer 80% av alla européer bo i städer. Det betyder att klimatkampen måste vinnas i städerna och av städernas invånare, säger Allan Larsson. 

Stockholms stad hade en mycket hög ambition när man satte i gång att bygga Hammarby
Sjöstad i slutet på 1990-talet. Så varför behövdes det ett lokalt medborgardrivet initiativ? 

– Man skapade ”Hammarbymodellen” som innefattade en form av cirkulär ekonomi och ett nytt sätt att arbeta för att få alla stadens förvaltningar och alla byggherrar med på denna plan. Hammarby Sjöstad har i snart 20 år varit Sveriges främsta exempel på hållbart stadsbyggande. Men det var bara halva vägen till att bli en klimatneutral stadsdel. 

Det är lätt att bygga nytt, och det är staden bra på, men det är svårare att göra klimatomställningen i den redan byggda staden. 

– Enligt den gamla ordningen har stadens ledning fokus på bygga nytt.  Stadsbyggnadskontoret planerar och Exploateringskontoret leder genomförandet. När byggnader och infrastruktur finns på plats är stadsdelen klar. Då lämnar man över till bostadsföretag och kommunala förvaltningar, till exempel skolförvaltningen, trafikkontoret, stadsdelsnämnden att förvalta stadsdelen. Sedan drar man vidare och bygger en ny stadsdel i andra ändan av stan. Det betyder att man har fokus på att bygga nytt, inte på att förnya och utveckla, dvs det som behövs för att kunna genomföra klimatomställningen. Därför finns det ingen vision eller plan för hur Hammarby Sjöstad – inte heller för andra stadsdelar – ska bli klimatneutrala. 

För att vi ska lyckas behövs det engagerade medborgare och en medborgardriven innovationsplattform för att ta oss resten av vägen. 

– Ja, det behövs en ny modell för att utveckla existerande stadsdelar. Det är det vi gör i ElectriCITY. Vi har satt upp ett mål att Sjöstan ska vara klimat- neutral 2030, ett mycket ambitiöst mål. Vi talar om ”att förnya en ny stad” och om Hammarby Sjöstad 2.0. Vi har engagerat forskare från KTH, IVL och Rise i vårt arbete. Vi har stora och små företag som kan erbjuda de nya energismarta lösningarna. Vi har samarbete med Stockholms stad, framför allt Miljöförvaltningen. Styrkan i vårt arbete är att det är medborgardrivet. Det är ett lokalt initiativ och vi samarbetar med ett 50-tal bostadsrättsföreningar. Det betyder att det är nära till beslut – om energisystem, laddning för elbilar, återvinning. Många av föreningarna har gjort stora framsteg – de sparar pengar och de gör samtidigt klimatnytta. 90 procent av det vi gör skulle inte ha kommit till stånd om vi hade suttit ner och väntat på att Stockholms stad skulle ta initiativet! 

Klimatomställningen är något som alla städer arbetar med nu. Överallt är man på gång för att ställa om från fossilt till förnybart. 

– Ja, och det finns starka skäl till det, säger Allan. Städerna måste ställa om och då måste medborgarna engageras. I Sverige har 23 städer skrivit Klimat-
avtal 2030 med Viable Cities. Och i EU utlyser man nu pengar till ett program för ”100 climate neutral cities by 2030”. I alla dessa avtal finns inskrivet att medborgarna ska engageras i klimatomställningen – som konsumenter, som fastighetsägare och som ägare av transportmedel. Norra Djurgårdsstaden och Enköping är ett par av de städer som nu vill lära av oss. 

Nästa steg för Hammarby Sjöstad och ElectriCITY är ett samarbete som inletts med fyra andra stadsdelar, alla längs Tvärbanan. Det är Sickla/Nobelberget i Nacka, Skanskas Stockholm New, Nya Slakthusområdet och Årsta. 

– Projektet heter Stockholm Green Innovation District och har som ambition att bli globalt ledande i hållbar stadsutveckling. Nu finns både Stockholms stad och Nacka kommun med på ett mycket aktivt sätt. Vi har redan visat upp oss internationellt, det skedde vid en Nobelmiddag på svenska ambassaden i Beijing i december. Olle Burell, som är ordförande, och jag stod i en studio i Hammarby Sjöstad och presenterade vårt projekt digitalt för ett 50-tal gäster på ambassaden. Och sedan följde en god diskussion med en av de ledande kinesiska klimatekonomerna. Slutsats: de vill besöka oss när de kommer till Stockholm i juni för att delta i FN-konferensen Stockholm+50. 

Sjöstadsbon Allan Larsson flyttade hit för tretton år sedan.

– Vi flyttade från Odenplan till Hammarby Sjöstad för att vi gillade kvaliteterna i den nya stadsdelen, hållbarhetstänket, moder-
niteten och läget vid vattnet. Det jag gillar bäst med Sjöstan är det stora engagemanget i bostadsrättsföreningarna för klimat och hållbarhet. Det är en förmån att få vara med i detta arbete och få berätta för besökare från hela världen om vad som görs.   

 Av CHRISTINA HAMNQVIST

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, februari 2022

Läs om fler kända profiler i Sjöstan!