Det gamla nunnetorpet Sundsta
Sundsta bebyggdes under 1200-talet av Stockholms enda nunnekloster.
VÄSTER OM HAMMARBY SJÖSTAD, vid Hammarby sluss, ligger den gamla herrgården Sundsta gård. Redan för 800 år sedan omnämns Sundsta för första gången när kung Magnus Ladulås på 1200-talet skänker Sundsta som en gåva till Sankta Klara kloster, Stockholms enda nunnekloster. På den tiden bands Södermalm och Södertörn samman av ett brett näs och vid den sydvästra sidan av näset hade Sundsta ett gynnsamt läge intill den enda vägen söderut från Stockholm, Göta Landsväg (anlagd 1250) och senare även Dalarövägen (anlagd 1642) som gick till Stockholms nya uthamn.
Under 1600-talet uppförde staden flera tullar, av vilka tullporten Skans Tull var en, och bebyggelsen utanför tullarna var fortfarande av en lantlig karaktär. I 1700-talets slut tillkom en ny sorts bebyggelse direkt utanför tullarna. Stadens framväxande medelklass köpte upp mindre torp och gårdar, ibland för att starta mindre industrier eller krogar, men också som sommarnöjen. Medan industriområdet vid Liljeholmen växte, i och med att järnvägen drogs fram över Hornstull, förblev industrierna vid Skanstull relativt små. Sundsta var en av dessa och en annan var Fredriksdal, i nuvarande västra Hammarby Sjöstad, där textilindustri bedrevs. Läs mer om det här.
Under 1800-talet kom området att i allt större grad bli en del av staden, och staden kom också att påverka vilka aktiviteter som bedrevs i området. Man såg inte gärna att industrier blomstrade i närheten av Årsta vattenverk och staden köpte därför in Sundsta gård 1881 för att förhindra ytterligare industrialisering i området. I dag omges Sundsta av grönområden och småbåtshamnar.
Källa: Stadsholmen
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, augusti 2020