Köp och försäljning av bostad
Privatekonom Ingela Gabrielsson svarar på frågor om bostadsmarknaden i orostider.
Ska jag avvakta med att köpa eller sälja min bostad?
Man ska aldrig köpa eller sälja med utgångspunkten att försöka göra ett klipp på bostadsmarknaden. Det är i första hand de egna behoven och den egna ekonomin som ska avgöra. Men det är alltid bra att veta vad man får för sin nuvarande bostad innan man söker efter en ny. När det är oroliga tider är det klokt att sälja före man köper ny bostad, och även att försöka få så litet tidsglapp som möjligt mellan försäljningen och köpet av ny bostad, för att så långt det är möjligt kunna sälja och köpa under samma förutsättningar på marknaden.
Ska jag sälja mina fonder som jag tänkt använda till egna insatsen?
Det beror på när du ska köpa din bostad. Att spara via fonder är sett som en långsiktig sparandeform, men planerar du att betala insatsen på kort sikt kan det vara bättre att ha insatsen på ett sparkonto. Det gäller både om börsen går bra eller dåligt. Via ett sparkonto är pengarna snabbt tillgängliga och påverkas inte av börsens svängningar. Om du behöver sälja av en del av dina fonder bör du sköta försäljningen på ett ordnat sätt, gärna spritt över flera tillfällen. Detta då det är svårt att pricka rätt och sälja vid ”rätt” tillfälle.
Gäller beviljade lånelöften fortfarande?
Ja, beviljade lånelöften gäller fortfarande om de förutsättningar som ligger till grund för beslutet fortfarande gäller, det vill säga om din ekonomiska situation är densamma som vid ansökningstillfället. Om din ekonomiska situation har förändrats behöver du kontakta banken för att skapa ett nytt lånelöfte baserat på din nya ekonomiska situation. Ett lånelöfte är giltigt i sex månader.
Jag har budat på en bostad - kan jag ta tillbaka mitt bud? Dra mig ur bostadsaffären?
Ett bud är aldrig bindande, vare sig för köparen eller säljaren, vilket innebär att man alltid kan dra sig ur en budgivning. Affären blir bindande först när man har skrivit köpekontrakt. Det är dock viktigt att komma ihåg att skulle man dra sig ur förlorar man den handpenning man lagt, ofta 10 % av köpeskillingen samt kostnader för till exempel mäklare, fördröjning och hyra. Naturligtvis är det bästa att tänka igenom sitt beslut/bud noga i förväg så att man inte hamnar i den situationen.
Om du planerar att köpa en nyproducerad bostad rekommenderar vi att du hör med mäklaren eller byggherren om vilka möjligheter det finns att dra sig ur köpet, samt att läsa avtal/ villkor extra noggrant. Det kan till exempel vara så att du betalar en avgift när du ska köpa nyproduktion, som du kanske inte får tillbaka.
Vad händer om jag inte kan sälja innan tillträde?
Varje kunds individuella kreditbeslut reglerar om nuvarande bostad måste vara såld innan tillträdet eller inte. Det handlar om kundens ekonomi klarar av kostnader för dubbelt boende eller inte. En generell rekommendation i dessa tider är att det kan vara klokt att sälja före man köper ny bostad, och även försöka få så litet tidsglapp som möjligt mellan försäljningen och köpet av ny bostad. Detta för att så långt som möjligt kunna sälja och köpa under samma förutsättningar på marknaden.
Vågar jag köpa nyproduktion i dessa tider?
Det är för tidigt att säga hur bostadsmarknaden ser ut på längre sikt, då situationen med coronaviruset utvecklas varje dag.
Några generella tips:
Se över ekonomin redan nu, även om det är lång tid kvar till inflyttningsdatum. Gör en noggrann kalkyl.
Om du planerar att flytta till ett dyrare boende - börja leva efter den högre boendekostnaden redan nu och spara mellanskillnaden till en buffert.
Lägg ut din nuvarande bostad till försäljning i god tid, för försäljning.
Av Ingela Gabrielsson, Nordea
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, maj 2020
Läs senaste mäklarkrönikan!