Balans trots coronakrisen
I dagsläget ser vi ingen coronaeffekt på bostadsmarknaden i Sjöstan.
BOSTADSMARKNADEN fungerar fortfarande bra. Än så länge syns inte någon indikation från den samlade statistiken att vi fått någon Coronaeffekt på bostadspriserna enligt Svensk Mäklarstatistik i Stockholm. Statistiken visar på bostäder sålda föregående månad. Den senaste statistiken som släpptes den 8 april 2020 sammanfattar att mars t.o.m. hade svagt uppåtgående bostadspriser. För några månader sedan konstaterade vi att det har blivit säljarens marknad men nu känns det som pendeln slagit åt andra hållet till köparens fördel nu i april.
Utbud och efterfrågan har hittills varit i god balans vilket inte lett till några stora prisras så här långt i Hammarby Sjöstad. Det är inte lika många som väljer att sälja som normalt nu under våren och efterfrågan är heller inte lika stor som vi är vana vid. Det resulterar i att det ändå råder en fungerande balans i bostadsmarknaden.
Fastighetsbyrån har gjort en undersökning över hur svenskarna upplever oron kring Coronakrisen och hur det påverkat deras bostadstankar. Utfallet blev att det stora flertalet av de som går i bostadsbytartankar har fortsatta planer på att genomföra dem. Det bådar ändå gott för både utbud och efterfrågan i framtiden.
Resultat från undersökningen:
Har du haft några planer på att byta bostad under 2020?
Ja – 22%
Nej – 74%
Vet ej – 3%
Har planerna på att byta bostad förändrats utifrån situationen med spridningen av Coronaviruset? (frågan är ställd till de som svarat ja på frågan innan)
Ja, de har förändrats – 9%
Ja, har tänkt tanken men inte bestämt – 13%
Nej – 74%
Vet ej, osäker – 4%
I vilken utsträckning är du orolig eller inte orolig över att spridningen av Corona kommer att leda till att…
… vi får en djup och långdragen ekonomisk kris i Sverige – 11% inte oroliga, 60% oroliga.
… min/familjens privatekonomi blir kraftigt försämrad – 40% inte oroliga, 31% oroliga.
… jag eller min partner förlorar jobbet – 65% inte oroliga, 12% oroliga.
… jag/min familj tvingas byta bostad – 85% inte oroliga, 4% oroliga.
… jag blir smittad – 44% inte oroliga, 21 procent oroliga.
… någon närstående blir smittad – 15% inte oroliga, 51% oroliga.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fastighetsbyrån. 1 132 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under perioden 26-31 mars 2020.
Kommentar
Får vi den sättning i ekonomin som man spår med ökad arbetslöshet m.m. så kommer givetvis bostadsmarknaden påverkas. Hur mycket är svårt att säga? En bra rådgivning till dig som går i bostadsbytartankar är att sälja först och köpa sen. Det är goda odds för att göra en god affär om du agerar i den ordningen. Diskutera upplägget med din mäklare och ta till ett längre inflyttningsdatum som ger dig tid att hitta din nästa bostad. Det mest sannolika är nämligen att bostadspriserna rör sig nedåt. Med en sättning i ekonomin får du som sålt en fantastisk position i den nedåtgående marknaden där du sannolikt får en förtjänst i att köpa till ett bra pris. Tänker du byta till ett dyrare boende än boendet det du säljer har du ändå mer att vinna på att agera.
Av MARCUS PETTERSSON, FASTIGHETSBYRÅN
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2020