Stöd för barn och ungdomar i coronatider
Foto: Bris
I EN KRIS är det normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad. Vissa barn kanske inte visar sin oro eller pratar om den, men många är ångestfyllda på grund av de risker som coronaviruset innebär, att bli smittad eller att någon anhörig ska drabbas. Semestrar ställs in och familjens ekonomiska situation försämras.
PRATA MED DITT BARN
Hur kan man då göra som vuxen för att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll? Ett bra sätt är att börja med att ta reda på vad just ditt barn vet och behöver. Ställ frågor: Vad tänker du på? Vad undrar du över?
Om barnet är oroat, ta reda på för vad. Är det rädsla för att själv bli smittad? Att farfar ska bli det? Att maten ska ta slut? Visa att du kan prata också om sådant som kan kännas svårt, även om du inte har svar på alla frågor.
Men kom ihåg att pratet också kan behöva begränsas. Ingen mår bra av att bara tänka på det som gör en rädd. Ett oavbrutet frågande, kanske om sådant ni redan pratat om, kan vara barnets sätt att försöka ha kontroll. Men det blir inte bra, det kan upprätthålla oron, snarare än att dämpa den. Om barnet har svårt att släppa oros-tankar, så svara på barnets frågor, men hjälp till att begränsa dem.
ÖVERFÖR INTE DIN EGEN ORO
Det är viktigt att du inte lägger din egen oro på barnet eller utgår ifrån att barnet uppfattar saker på samma sätt som du. Det som väcker oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt. Känner du egen oro så prata med en annan vuxen när barnet inte är med.
Berätta om alla resurser som finns och används för att komma till rätta med smittan, att få fram ett vaccin och ta hand om de som har blivit smittade. Du kan också säga att de allra flesta blir helt friska.
NÄR FÖRÄLDRAR MÅR DÅLIGT
Coronaepidemin har vänt upp och ner på mångas vardag. De flesta av oss tillbringar betydligt mer tid i hemmet på grund av social distansering, sjukdom, karantän, hemarbete eller arbetsbrist. Det sliter på många familjer och vissa har det jobbigare än andra. Det kanske finns en mamma eller pappa som dricker för mycket alkohol, mår psykiskt dåligt eller är sjuk. Vuxna som inte mår bra kan i stressande situationer ha lättare för att bli arga, irriterade och ibland också bli våldsamma.
Barn och ungdomar som har det jobbigt i sin familj kan ofta känna sig ensamma. Då är det extra viktigt att hålla kontakt med vänner, släktingar och andra viktiga personer som man litar på. Nu när det kan vara svårt att träffas i verkliga livet kan det vara bra att använda sociala medier, Facetime eller Skype för att hålla kontakt med personer som är viktiga för dig.
Advice about corona in other languages
Bra kontakter för stöd och råd
Ring Bris för barn och ungdomar: Ring 116 111. Den är öppen vardagar 9-12 och 14-21, samt helger 14-21.
Ring Bris vuxentelefon: 0771-50 50 50, Den är öppen vardagar 9-12.
Chatta på jourhavande kompis (upp till 25 år) Vardagar 16-22 och helger 14-20.
Chatta på Snapchat, användarnamn: tryggabarn, (upp till 25 år) Vardagar 20-22.
Bra sajter för råd och stöd
Tips om hur du pratar corona med ditt barn
Läs om vad företag i Sjöstan gör för att stoppa smittan!