Valborg – en härlig men stökig helg

Nattvandringen går runt och pratar med ungdomar i Hammarby Sjöstad.

Nattvandringen går runt och pratar med ungdomar i Hammarby Sjöstad.

Vid Valborg provar många unga på alkohol för första gången, och det slutar inte alltid så bra.

UNDER ÅRET som gått, med pandemi och färre möjligheter att samlas inomhus, har festande och stora ungdomssamlingar utomhus förekommit även i Hammarby Sjöstad. Nu vädjar nattvandrarna till föräldrar i Sjöstan om att ha lite extra koll på tonåringarna inför Valborg. Att man hör var ungdomarna är och vad de gör. Man kan gå med ut och nattvandra eller själv gå ut en sväng, och göra denna Valborg till en trevlig helg för oss alla.

En positiv utveckling är att det är historiskt låga nivåer på tonåringars alkoholkonsumtion i Sverige. De dricker inte lika ofta, dricker mindre och blir inte lika ofta berusade. Fler dricker inte alls och färre börjar dricka i tidig ålder. Men de som ändå väljer att dricka börjar ofta i samband med en helg som Valborg. Vi har pratat med Selene Samuelsson Hedlund, en av samordnarna till Nattvandring i Hammarby Sjöstad, om vad du som förälder kan göra och tänka på.

– När vi var ute och nattvandrade i höstas träffade vi på stora samlingar av ungdomar, berättar Selene. De flesta var glada och hade trevligt, men tyvärr var det en hel del som hade druckit alkohol. Det var vid fler tillfällen det kunde blivit otrevliga incidenter vid vattnet och tvärbanan, men tack och lov fanns det vuxna ute som kunde hjälpa till och avstyra detta.

Det vanligaste är att alkoholen tonåringar dricker kommer från Systembolaget. Enligt tonåringarna själva köps alkoholen oftast ut av kompisar, kompisars syskon eller pojk-/flickvänner. Näst vanligast är att tonåringar har köpt alkohol av någon som smugglat in alkoholen till Sverige. Det är inte förbjudet att dricka alkohol som ung men det är det att köpa ut alkohol till en minderårig.

– Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska hantera om ens barn kommer hem och är berusad. Det är inte helt lätt att prata om det, men det finns bra tips och råd i Tonårsparlören som finns på IQ.se, berättar Selene.”

Forskning visar att ungdomar som får dricka hemma löper en mycket större risk att utveckla ett alkoholberoende eller problematik till alkohol. En tonåring har inte växt färdigt och kroppen håller på att utvecklas. Då är det farligt att dricka och det måste man tala om för sitt barn. Alkohol påverkar väldigt många organ i kroppen och man kan hamna i situationer som man inte vet hur man ska hantera. Situationer som kan vara svåra att hantera även som nykter. Man kan bli lämnad ensam, bli utnyttjad, bli rånad och misshandlad. Den som dricker alkohol minskar förmågan att kunna ta smarta beslut.

– Som förälder är det bra att förstå att man är det viktigaste som finns för sina barn. Att finnas där, ställa frågor och vara nyfiken betyder otroligt mycket. Det är viktigt att förklara var man själv står och sätta gränser.

Föräldrar kan engagera sig genom att nattvandra. Då är man närvarande, tillgänglig och gör en trygg instans. 

Nattvandringen i Hammarby Sjöstad ingår i den rikstäckande stiftelsen nattvandring.nu som arbetar för ett ökat vuxenengagemang för barn och ungdomar. Målet är att värna om ungdomars bästa, skapa förtroende och dialog på ungdomars egna villkor. Genom att bygga jämbördiga relationer till ungdomar får de vuxna insikt och förståelse för ungdomars situation. Det samspelet ger också förutsättningar för att minska bruket av alkohol och droger, minska gatuvåldet och bidra till ett tryggare samhälle för alla.

– Vi jobbar proaktivt genom att träffa och heja på ungdomarna. Vi pratar med dem och frågar hur de har det. Vi delar ut våra visitkort med våra kontaktuppgifter och andra bra telefonnummer, säger Selene. Ifall det är stökigt så lugnar det ofta ner sig när vi kommer, och om det sker oönskade aktiviteter kan vi ofta själva avstyra det. Om det finns behov så tillkallar vi hjälp. 

Eftersom Nattvandringen är helt ideell är de beroende av frivilliga krafter som vill vara med ute och vandra. De jobbar också tillsammans med andra aktörer. 

– Vi samverkar med Fältassistenterna på Södermalm, polisen och skolorna. Samverkan med stadsdelen är mycket bra men vi vädjar också till föräldrar och andra boende i Sjöstan att följa med ut och nattvandra, det tar cirka tre timmar och ger så mycket. Vi har utbildningen ”Nattvandring grund” som man kan genomgå som stöd, men egentligen handlar det bara om sunt förnuft.  Att vara ute och gå på kvällen tillsammans med några andra vuxna sjöstadsbor, oftast på lördagar 20-23. 

Det förekommer även droger bland ungdomar i Sjöstan.

–  Ungdomar som druckit pratar vi med och skulle någon vara kraftigt berusad hjälper vi dem så de kommer hem. Men handlar det om narkotika kontaktar vi alltid polisen som oftast är på plats mycket snabbt. 

Många vuxna tycker det kan kännas olustigt att kontakta polisen, fältassistenterna eller skolan, men då kan nattvandringen vara en kanal. 

– Man kan ringa oss när vi vandrar på 076-706 53 73 eller mejla på sjostaden@nattvandring.nu, säger Selene. Man kan även följa oss på Facebook på Nattvandring i Hammarby Sjöstad. Vi behöver bli fler som finns där ute för våra ungdomar och vår Sjöstad så kontakta oss så berättar vi mer.

Av: CHRISTINA HAMNQVIST

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2021

Läs mer om vad som händer i Sjöstan!