Sjöstans äldsta hus
Fem våningar har lagts till på den snart 100 år gamla Trikåfabriken för att ge plats för Naturvårdsverket.
PÅ 1920-TALET byggdes Trikåfabriken, som idag är Hammarby Sjöstads äldsta byggnad. Här tillverkade Albert Terbergers Trikåfabrik kläder och tyger under tre decennier. Huset togs sedan över av Hugin Kassaregister som hade huvudkontor och verkstäder i huset fram till 1981. Nu har husets byggts på med fem våningar och omvandlats till en dynamisk kontorsbyggnad med Naturvårdsverket på de fem översta våningarna och restaurang YuMe i entréplanet.
TRIKÅFABRIKEN
Naturvårdsverket flyttade in i våras, men tog beslutet redan våren 2017.
– Tidigare satt vi på Valhallavägen i stora kontorslandskap där ingen hade eget rum, men vi noterade att det bara var 30 procents beläggning en vanlig arbetsdag, för man var är ute på möten eller tjänsteresor. Därför var vår plan redan 2015 att gå mot aktivitetsbaserade lokaler och valet föll på Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad, säger Naturvårdsverkets general-
direktör Björn Risinger.
EN SPÄNNANDE MILJÖ
Aktivitetsbaserad arbetsplatsutformning är en lösning på förändringar i arbetssätt som kommit med digitaliseringen och det nya sättet att arbeta på kontor.
– Vi ville ha aktivitetsbaserade lokaler där man själv kan välja hur man vill sitta. Bullrigt eller tyst, ensam eller tillsammans med andra. Idén är att kontorslokalerna planeras utifrån de aktiviteter medarbetarna utför under dagen, snarare än utifrån principen en medarbetare – ett skrivbord. Det innebär att allas platser är allas platser och ingen har en egen plats. Dessutom har vi många mötesrum och konferenslokaler för både planerade och spontana möten, säger Björn Risinger.
Trikåfabiken är ihopbyggt med ett bredvidliggande funkishus från 50-talet och tillsammans har de två huskropparna moderniserats till ett miljömässigt hållbart kontorshus, samtidigt som den historiska atmosfären och industrikänslan bevarats. Fastighetsägare är Fabege och Tengboms arkitekter har ritat ombyggnaden.
– Det är en spännande miljö med både bevarad kultur i botten, ett trähus ovanpå det och ett funkishus i andra änden, säger Björn.
HÖG MILJÖPROFIL
Påbyggnaden har gjorts med korslaminerat trä och limträbalkar, som stämmer väl överens med fastighetens gröna profil då trä är ett förnybart material som binder koldioxid. Alla befintliga fönster har ersatts med energieffektiva alternativ och solpaneler har installerats på taket.
– Vi valde det här huset bland annat för att det har en väldigt hög miljöprofil, men det är också trevligt att vara i de här omgivningarna när man vet att det är en hög miljöprofil i stadsdelen.
Björn Risinger bor på en lantgård utanför Mullsjö i Västergötland, men under veckorna bor han på Vävar Johans gata.
– Jag trivs väldigt bra här i Sjöstaden och får en härlig promenad genom området morgon och kväll. Det är vattennära, finns många grönområden och jag gillar tvärbanan som går som en livsnerv genom hela stadsdelen. Det känns att Hammarby Sjöstad är en del av staden för det är mycket folk i rörelse både dag som kväll, säger han.
Av: POUL HEIE
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad november 2019
Läs om fler intressanta byggnader i Sjöstan!