Vad gör de i det där tornet?

Foto: Pelle Hultman

Foto: Pelle Hultman

Ett stenkast söder om Hammarby Sjöstad ligger teleanläggningen Hammarbytornet.

 ALLA HAR VI gått förbi tornet i backen upp mot Hammarbyhöjdens IP. Någon typ av teleinstallation tänker man och travar vidare på gångvägen. Men det göms mycket under marken. Skulle det bli krisläge någon gång i framtiden finns det säkra utrymmen långt inne i berget.

Tornet är ett radiolänktorn för telekommunikation fr.n 1986. Det ritades av Bengt Lindroos arkitektkontor. Till byggnaden hör Hammarby riksstation, som ligger under mark, och delvis är sekretessbelagd. Det är här det börjar bli riktigt intressant.

Hammarby riksstation började anläggas 1975. En kabeltunnel från Södermalm till Hammarby industriområde grävdes 1965. I fredstid är riksstationen en vanlig teleanläggning men i krigs- eller beredskapstid kan den fungera som skydd för verksamheten också. Här finns tre bergrum med en volym av 25 000 m. per rum. Varje bergrum rymmer ett fristående betonghus i tre våningar. Mellan bergrummen sträcker sig ett system av tunnlar. Anläggningen är dimensionerad att kunna motstå en kärnvapenexplosion inklusive radioaktivstrålning och gas. Husen är klädda med 4 mm plåt som skydd mot elektromagnetiska pulser. De är placerade på vibrations- och stötdämpande cylindrar. De tekniska lösningar som finns här förekommer annars bara i försvarsanläggningar.

Det imponerande Hammarbytornet är 90 meter högt från markplanet, exklusive en antennmast i stålfackverk. Det står direkt på berget på en två meter tjock grundplatta om 13,6 x 13,6 meter. Ytterväggarnas tjocklek är 350 mm upp till en höjd av 36 meter över mark, däröver är tjockleken 250 mm. Tornet konstruerades för Televerkets skyddsklass A, vilket betyder att den skall klara en 500 kg minbomb som detonerar i markplan. På sockeln och på tornets nedre del finns stålluckor som fungerar som splitterskydd för ventilationsöppningarna vid bombangrepp.

I tornet finns ett brandsäkert trapphus med hiss samt kabelschakt och nödutrymningsstege. I tre våningar längst ner ligger ett reservelverk, batteri och likriktarrum samt personalrum. Den radio- och teletekniska utrustningen inryms i de fyra översta våningarna.Tornet är normalt obemannat och inte tillgängligt för allmänheten. Anläggningen ägs och drivs idag av TeliaSonera.

Källa: Wikipedia

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad november 2020

Läs om fler intressanta byggnader i Sjöstan!