Vi ska inte låta Sjöstan förfalla

I Sjöstan finns det flera fimpomater där man kan slänga fimpar. Med Tyck till-appen (t.h.)kan man enkelt rapportera skadegörelse till Stockholm stad.

I Sjöstan finns det flera fimpomater där man kan slänga fimpar. Med Tyck till-appen (t.h.)kan man enkelt rapportera skadegörelse till Stockholm stad.

Föreningen Snyggt & Tryggt jobbar med förebyggande åtgärder för ett snyggare och tryggare Hammarby Sjöstad.


DET STORA FLERTALET känner sig trygga i Sjöstaden och tycker att det mesta är helt och rent. Men många sjöstadsbor ser en förändring till det sämre när det gäller tryggheten och underhållet. Befolkningen i Hammarby Sjöstad växer, fler bostäder byggs och vi får fler arbetsplatser. Antalet pensionärer och ungdomar ökar. Tunnelbanan är på väg att byggas. Detta skapar nya möjligheter, men innebär också utmaningar.  

– Vi  måste motverka de negativa inslagen i Hammarby Sjöstad innan de blir värre och se till att jobba med proaktiva insatser. Alla måste ta sitt ansvar,  för våra barn ska inte behöva vara rädda för att gå till skolan, våra tonåringar känna rädsla för att bli hotade på tvärbanan eller restaurangägare få sina rutor kraschade, säger Selene Samuelsson Hedlund som är medgrundare och ordförande för Snyggt & Tryggt.

NEDSKRÄPADE MILJÖER

Broken Windows teorin formulerades i början av 1980-talet av kriminologerna George Kelling och James Wilson i USA. Teorin går ut på att nedskräpade miljöer lätt hamnar i en negativ spiral med mer skräp, skadegörelse, graffiti och ökad brottslighet.

– Om det är snyggt vill du inte skräpa ner, men om det ligger skräp överallt spelar det ju ingen roll om jag också skräpar ner. I en miljö där det inte är snyggt känner man sig inte trygg. Det gäller att ta hand om det lilla, det som är förstört eller nedskräpat, och det handlar om små enkla val. Om man ser skräp på marken kan man plocka upp det eller om man ser något som är trasigt kan man rapportera in det till Stockholms stads ”Tyck till”-app, säger Selene. En snygg miljö är välkomnande, den visar att på den här platsen är det någon som bryr sig.

Snyggt & Tryggt är en ekonomisk förening som jobbar helt ideellt. Föreningen grundades för drygt ett år sedan på initiativ av Sjöstadsföreningen och ElectriCITY. Sjöstadsföreningens uppdrag är att tillvarata boendes intressen och de har idag över 50 bostadsrättsföreningar som medlemmar, och fler är på gång in. Snyggt & Tryggt jobbar proaktivt med snygg- och trygghetsfrågor i Hammarby Sjöstad.

– Vi jobbar med förebyggande insatser i samverkan med de boende, föreningarna, företagarna, polisen, brandkåren, försäkringsbolag, fältassistenterna och nattvandraringen med flera kring de här frågorna, berättar Selene. Vi är även med i Söderandan, det brottsförebyggande rådet på Södermalm där målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten för oss boende, våra butiker, restauranger och besökare, men också för att få ett renare och grönare område. I Söderandan representerar vi Snyggt & Tryggt men även Sjöstadsföreningen, säger Selene.

VILL BEVARA DET FINA

Föreningen Snyggt & Tryggt har ett nära samarbete med Sjöstadsföreningen och har en egen plats på deras hemsida, sjostadsforeningen.se. 

– Under föreningens första år har vi fokuserat på att kartlägga vilka områden vi ska jobba med. Just nu gör vi en trygghetsanalys i Sjöstaden där vi kartlägger situationer och de utmaningar som finns här. När den är klar kan vi lättare få en samsyn om hur läget faktiskt är och vilka eventuella åtgärder som kan vara lämpliga att vidta. Vi bevakar också Parkplanens genomförande, har en dialog med Trafikkontoret om trafiksäkerheten och vill utveckla en plan för gemensamma platser och parker i Sjöstaden, säger Selene.

Hammarby Sjöstad är byggt med speciella och fina material som kanske inte alltid varit de mest slitstarka. Därför har vi nu bland annat papperskorgar som rostar sönder och parkbänkar som är trasiga. 

– Vi vill bevara det fina i Sjöstaden för om det börjar sjangsera kan det gå snabbt. Det måste vi göra tillsammans för vi kan inte förvänta oss att staden ska göra allt för det räcker inte budgeten till. Det är då vi går in och ser hur vi kan komplettera varandra och få ut mer utav gemensamma resurser. Om vi får till ett mer proaktivt arbete med andra aktörer i Sjöstaden kan vi genom detta till exempel motverka skadegörelse och reperationer. Då kan vi få ut mer av befintliga resurser samt då komplettera stadens insatser där de idag inte mäktar med. Men vi ska inte ta över deras uppdrag utan samverka med dem i de här frågorna. 

I vår stadsdel finns det, förutom stadens städning, flera privata städinitiativ som Schysst Sjöstad, Städa Sverige, Sjöstäddagen, Plogga och Walk the talk.  

– Vi försöker synkronisera städaktiviteterna i Sjöstaden så de inte krockar och vill gärna få till ett kalendarium för dessa. Förra året arrangerade vi Walk the talk flera gånger. Då plockar vi skräp, tittar på vad det är för skräp och varför det hamnat just där. Vi pratar också med restaurangerna om hur det ser ut utanför dem och har fått dem att engagera sig, säger Selene. 


JOBBAR FÖREBYGGANDE

Generellt handlar Snyggt & Tryggt om att hålla rent och att jobba förebyggande med säkerhet. Att man vet var man ska söka information om t.ex. hur det ska se ut på en gård med belysning, med informationsskyltar, hur man kan tänka när det gäller social kontroll för olika platser. Hur man lämnar sin cykel så man inte lockar någon att ta den och hur man skyddar sig mot fukt- och brandskador. 

– Det handlar om att se om sitt hus. Det kan vara svårt för alla att veta hur man gör, men det går att dela den kunskapen. Ett av våra mål är att ha en Snyggt & Tryggt-kontakt i varje brf, som har djupare kunskap i dessa frågor, vet vart man ska vända sig för att få information och som sedan i sin tur kan sprida egna goda exempel. 

Det handlar  inte bara om att ta ansvar för sin egen port utan även för närområdet. 

– Arbetet har precis börjat och har redan gett ringar på vattnet, vilket är jättekul. I förlängningen skulle till exempel bostadsrättsföreningarna runt Ekbacken kunna ta ett gemensamt ansvar för Ekbacken och de runt Luma ett ansvar för Lumaparken. Man kan träffas med jämna mellanrum och kolla av hur man har det med klotter, hur man kan städa tillsammans och vilka problem man har i närområdet. Att jobba med dessa frågor kan också ge positiva ekonomiska effekter, säger Selene Samuelsson Hedlund. 


NATTVANDRAR

Tillsammans med eldsjälen Lisa Bengtsson tog Selene över ansvaret för nattvandringen i Sjöstaden för fyra år sedan. Nattvandrarma är ute på lördagskvällar för att skapa trygghet, sätta gränser och ge stöd och hjälp till ungdomar när det behövs. 

– Nattvandringen samverkar med polis, Fältassistenterna och skolorna i Hammarby Sjöstad. Den är mycket uppskattad, även av ungdomar och det är flera som tar kontakt med oss när vi är ute. Man kan ringa oss när vi är ute och vandrar på 076-706 53 73 eller mejla på sjostaden@nattvandring.nu. Man kan även följa oss på Facebook på Nattvandring i Hammarby Sjöstad. Vi ser gärna att fler går med och vandrar, tre timmars vandring gör stor skillnad.

Selene flyttade till Sjöstaden för 10 år sedan och stortrivs här. 

– Det är så mycket som gör Sjöstaden så bra, vattnet, ljuset, restaurangerna, närheten till naturen och ett lugn trots att det ligger så nära stadsbruset. Alla som bor här är så engagerade och bryr sig om Sjöstaden. Vi har det så fint här i Sjöstaden och det vill vi bevara och göra ännu bättre, säger Selene. 

Vill du komma i kontakt med Snyggt & Tryggt kan du mejla: info@snyggtochtryggt.se eller gå in på Facebook, Snyggt & Tryggt i Hammarby Sjöstad.

  Av: POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, januari 2020

Läs om vad polisen tycker om Sjöstan!