Sänkte kostnaderna med 2,4 miljoner

Glans_Skäringer.jpg

Vi har träffat två energiansvariga i Sjöstaden som sparar miljoner varje år genom minskad energianvändning.  

DE FLESTA av Hammarby Sjöstads  bostadsrättsföreningar har en speciellt utsedd energiansvarig för att bevaka och presentera energieffektiviserande åtgärder för styrelsen. Dessa åtgärder leder både till lägre driftskostnader och ett höjt marknadsvärde. Dessutom kan de sänka föreningens avgifter. 

Peter Carlsson är både energiansvarig och ordförande för Sjöstadens största bostadsförening, Brf Knallen. 

– Sitter man i styrelsen för en bostadsrättsförening har man uppdraget att förvalta den egendom som medlemmarna har. Det innebär att antingen gör vi åtgärder som minskar kostnaderna eller skapar ett mervärde som höjer värdet på både fastigheten och de enskilda lägenheterna, säger han. 

EFFEKTIVISERADE FÖRENINGENS YTOR

Genom sitt energiarbete har Peter Carlsson sparat mycket pengar på att sänka föreningens kostnader. Flera av besparingarna har man gjort genom att effektivisera föreningens ytor. 

– Vi har försökt hitta alternativ varav flera är en följd av miljöåtgärder. Vi hade oturen, som blev vår tur, att sopsugen gick i sönder för 4 år sedan. Den sprang i läck och ingen kunde laga den, berättar Peter. 

Sopsugen i Hammarby Sjöstad är en stor underjordisk anläggning som tillåter sopbilar att tömma flera fastigheters avfall från ett hämtningsställe, men de fungerar inte helt problemfritt. Enligt staden blir de ofta förstörda och då får bostadsrättsföreningarna betala.

– Det slutade med att samfälligheten beslutade sig för att gå ur samarbetet med Stockholm Vatten & Avlopp, vilket frigjorde en massa ytor där kärlen tidigare hade stått. En av ytorna är idag ett café och sedan fanns det fem stora rum i källaren som vi kunnat hyra ut till företag. På köpet fick vi en mycket bättre sopsortering med två stora källsorteringsrum där vi kunde ställa våra kärl, berättar Peter. 

SÄNKTE ABONNEMANGET

Som energiansvarig för Brf Knallen har Peter Carlsson sänkt föreningens årliga driftskostnader med över 1,2 miljoner kronor. 

– Vår enskilt största åtgärd är att vi satte in frånluftsvärmepumpar, berättar han. Efter vi hade gjort det blev jag uppringd av Stockholm Exergi som undrade om vi hade installerat bergvärmepumpar eftersom vår förbrukning hade gått ner så mycket. Men det var ett resultat av frånluftsvärmepumparna. De ger så mycket att vårt effektuttag minskat med 35 procent, vilket är en enorm besparing. 

Tack vare att Brf Knallen förbrukar mindre energi så har de samtidigt kunnat sänka deras abonnemang hos Stockholm Exergi. 

– Att vi inte längre abonnerar på lika mycket energi har lett till riktigt stora besparingar. Vi lyckades sänka den abonnerade effekten från 833 kWh till 550 kWh. Det rekommenderade Stockholm Exergi inte att vi skulle göra, men jag började räkna på kurvorna och såg att vi egentligen kunde ha sänkt ännu mer, men vi ville ha en säkerhetsmarginal. Bara den förändringen ledde till en besparing på en kvarts miljon, säger han.

ETT EKONOMISKT INTRESSE

Peter har varit ordförande i Brf Knallen i fyra år och fick även ta hand om energifrågorna eftersom han både har ett allmänt miljöintresse och ett ekonomiskt intresse. 

– Som energiansvarig måste man gå efter de stora budgetposterna och en av de största i en bostadsrättsförening är uppvärmningskostnaden.  Men det finns mycket man kan göra. Allt från små åtgärder som bra tätningslister till att du hittar poster som exempelvis frånluftsvärmepumpar, säger Peter. Just nu tittar vi på hur lång tid det tar att räkna hem el från solpaneler. En annan åtgärd är bergvärmepumpar. Vi har valt att titta på vad Brf Sjöstaden 1 gör. De är väldigt duktiga på att göra ekonomiska besparingar genom miljöåtgärder. 

ENERGIKARTLÄGGNING

Charlie Sjömark är energiansvarig för Brf Sjöstaden 1 som sparar cirka 1,2 miljon kronor per år genom minskad energianvändning.

– För sju år sedan fick vi ett erbjudande genom ElectriCITY om att energiexperten Willy Ociansson kunde komma och inspektera fastigheterna i Sjöstaden. Det nappade vi på, säger Charlie Sjömark.

Sjöstaden 1, som är bostadsrättsföreningen i Coop-huset, har avancerade system för ventilation, värme och komfortkyla för att klara livsmedelsbutikens behov. 

– Willy hjälpte oss att säkerställa så att allt blev rätt inställt.

Energikartläggningen skapade en medvetenhet om behovet att förändra för att spara pengar. 

– Willy konstaterade bland annat att isoleringen av vinden var en katastrof. Vi hade problem med istappar längs Lugnets Allé, vilket var en fara. Men vi sprutade på ny lösull på vinden och sedan dess har vi sluppit istappar samtidigt som lägenheterna högst upp i huset fått bättre värmekomfort. 

GOD AVKASTNING

Efter det har Sjöstaden 1 genomfört flera åtgäder för att spara energi och sänka kostnaderna.   

– Vi har bytt till LED-lampor överallt och installerat frånluftsvärmepumpar och solpaneler. Nu har vi också investerat i bergvärme och vi producerar vår egen värme. Därmed behöver vi inte köpa fjärrvärme längre. Vi tittar också på att installera batterier för att lagra energi och kapa topparna på elförbrukningen. 

För fjärrvärme och fjärrkyla betalade föreningen tidigare drygt 2 miljoner kronor varje år.  

– Efter driftsättningen av frånluftvärmesystemet sjönk kostnaden för värme/kyla till 850.000 kronor, dvs en besparing om cirka 1,2 miljoner kronor.  Nu när vi har driftsatt vårt bergvärmeprojekt och stängt av all leverans från Stockholm Exergi så räknar vi med att spara ytterligare netto cirka 600.000 kronor per år. De direkta kostnaderna för värme/kyla har faktiskt minskat med 100%, eftersom vi nu inte köper vare sig värme eller kyla från Stockholm Exergi, allt tas ur berget. Det som är kvar som en kostnad, 200.000 kronor, avser avskrivning på anläggningen samt ökade kostnader för el med cirka 140.000 kronor per år. Investeringen i vår nya energiförsörjning går upp till cirka 13 miljoner kronor. Vi har finansierat allt med egna medel – och får nu god avkastning i stället för 0-ränta, säger Charlie.  

Av: POUL HEIE

 Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2019