Sjöstan fortsätter att expandera

Söder om Virkesvägen och upp mot Hammarbyskogen kommer Fabege bygga nya kontor och hotell.

Söder om Virkesvägen och upp mot Hammarbyskogen kommer Fabege bygga nya kontor och hotell.

Söder om Virkesvägen byggs nya kontor, hotell och en bro.

HAMMARBY SJÖSTAD växer så det knakar, och nu börjar planerna kring området söder om Virkesvägen upp mot Hammarbyskogen att realiseras. Fastighetsbolaget Fabege och Stockholms stad har kommit överens om en markanvisning på 33.000 kvm vid Hammarby Fabriksväg. Vid kvarteret Korphoppet 5 byggs nya kontor, hotell och en bro.

Stockholms stad vill koppla samman Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad. Det omfattar bland annat att slå ihop Hammarbyvägen med den lägre liggande Hammarby fabriksväg och skapa en stadsgata med bebyggelse längs bägge sidorna. Avsikten är att skapa ett tryggt, attraktivt, sammanhängande stadsrum med cirka 5.000 kontorsarbetsplatser, hotell, ett torg och aktiva bottenvåningar med lokaler mot gatan. Från området är det nära till både den kommande tunnelbanan med en uppgång vid Luma, och till Gullmarsplan.

Området mellan Virkesvägen och Hammarbyskogen är den fjärde markanvisningen för projektet Sjöstadshöjden som omfattar både delar av Hammarbys Sjöstad och Hammarbyhöjden. Området ska knytas ihop och bland annat få en broförbindelse för lokaltrafik som skapar en ny, och direktare förbindelse mellan stadsdelarna.

Vi har träffat Maria Cederborg som är projektledare för Sjöstadshöjden på Exploateringskontoret. Är det helt klart att det blir en öppen stadsgata och inte en överdäckning av Hammarby fabriksväg?

– I nuvarande förslag föreslår projektet Sjöstadshöjden en öppen stadsgata med en koppling i en bro över Hammarbyvägen, istället för en överdäckning. Projektet har valt att gå vidare med detta eftersom tidiga utredningar visade på stora nackdelar, risker och kostnader med överdäckningsalternativet. Viktigt dock att påpeka att vårt förslag inte är beslutat än utan är just ett förslag i ett pågående detaljplanearbete. Projektet kommer att gå ut på samråd, alltså be om synpunkter från berörda instanser och från allmänheten, i mitten av nästa år.

Det finns en bro i skissen, från höjden ner till kvarteret Korphoppet  1 ungefär. Blir den en gång- och cykelbro? Blir det också en grön ekoduct som den längre bort mot Sickla?

– I dagsläget arbetar projektet för att busstrafikering ska vara möjlig på bron. Ska man lyckas med att få till busstrafikering så behövs speciella mått för bron vilket blir dimensionerande för hela bron. Gång och cykel har hög prioritet i den här kopplingen på bron och vi studerar lutningar, bredd, möjliga konfliktpunkter noga. Ecodukt har inte diskuterats eller utretts i det här området.

Hur har miljöprotesterna angående Hammarbyskogen påverkat detaljplanen? Har man gjort några förändringar på grund av dem?

– Projektet är medveten om de naturvärden som finns i området och utreder med målsättningen att bygga här med minsta möjliga påverkan på dessa naturvärden.

Finns det något annat som du tycker är bra att ta med i det här stadiet?

– Projektet har som ett av sina huvudsakliga mål att bygga om Hammarbyvägen till en attraktiv stadsgata istället för att vara en barriär mellan stadsdelarna Hammarby Sjöstad och Hammarbyhöjden. Bron ska på ett trafiksäkert sätt tillgängliggöra målpunkter i både Hammarbyhöjden och Hammarby Sjöstad över Hammarbyvägen. Vid bron planeras för ett hotell som vänder sig mot ett nytt torg längs Hammarbyvägen. Fabege är en stor fastighetsägare med flera fastigheter längs Hammarbyvägen  och i Hammarby Sjöstad. Markanvisningen till dem är ett viktigt steg på vägen i omdaningen av Hammarbyvägen. Fabege delar stadens önskan att omvandla Hammarbyvägen till en stadsgata.

Kvarteret Koprhoppet 5 används idag som arbetstunnel för utbyggnaden av tunnelbanelinjen. 

Av CHRISTINA HAMNQVIST


Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2021

Läs mer om vad som händer i Sjöstan!