“Vi äger själva vår framtidsvision”
Vi har träffat ordföranden för Sjöstadsföreningen som driver de boendes sak i stadsdelen.
SJÖSTADSFÖRENINGEN startades 2003 av boende i Hammarby Sjöstad som en ideell förening för våra bostadsrättsföreningar, boendeföreningar och bostadsföretag.
– I början var Hammarby Sjöstad en enda byggarbetsplats och de boende hade behov av att utbyta erfarenheter och att vara med och påverka. Då var det naturliga att gå via bostadsrättsföreningarna som var fastighetsägarna, säger sjöstadsbon Jan Martinsson som är ordförande för Sjöstadsföreningen. Att ta över och driva en bostadsrättsförening efter en byggherre har sina utmaningar. De tar ofta de avtal som de känner till och som är enklast för dem, men som kanske inte är effektivast och billigast. I den röran behövdes det ett samarbete och då startades Sjöstadsföreningen.
Fyra huvuduppgifter
I sina stadgar har Sjöstadsföreningens fyra ”att-satser” som man förhåller sig till.
– Vår första uppgift är att vara ett kontaktorgan för Stockholms stad och andra myndigheter i fråga om gemensamma intressen för de boende i Hammarby Sjöstad, säger Jan. Det andra är att skapa erfarenhetsutbyte medlemmar emellan rörande boendefrågor, service, tjänster, erfarenhet, kunnande och information. Där finns en stor poäng med föreningen eftersom de flesta har gemensamma frågor.
I början arbetade Sjöstadsföreningen till stor del med att stötta föreningarna med besiktningar och deras relation med byggherrar. Sedan kom mögelproblemen i väggarna på alla fastigheter med enstegstätade fasader.
– Det var en ny byggmetod som skapade stora problem eftersom tätskiktet inte fungerade. Då gick Sjöstadsföreningen in, samordnade, diskuterade med arkitekter och tog fram kunskapsunderlag så att föreningarna skulle kunna driva dialog med sina byggherrar, berättar han.
Stöd och information till föreningarna
Ett liknande problem kan komma i våra garage då allt fler bostadsrättsföreningar i Sjöstan kan komma att behöva renovera sina garagegolv eftersom det inte finns någon avrinning.
– Om man inte tvättar och underhåller golvet riskerar saltet att gå ner i golvet och äta upp armeringen. Då kan man tvingas ha garaget stängt under ett halvår medans det renoveras. Andra saker är att många nu byter inpasseringssystem, man talar om 25-års livstid på hissar och mycket annat som föreningarna behöver ta tag i. Då tjänar man mycket på att samarbeta och dela erfarenhet.
Hållbar utveckling
Den tredje uppgiften för Sjöstadsföreningen är att stärka Hammarby Sjöstads profil som en stadsdel för hållbar utveckling.
– Vi var med att startade föreningen ElectriCity som är spjutspetsen för miljöarbetet i Hammarby Sjöstad. De arrangerar möten för våra medlemmar kring energifrågor, gör gemensamma upphandlingar och kostnadsfria energigenomgångar av bostadsrättsföreningarnas fastigheter.
Skapa ett mervärde
Att stärka Hammarby Sjöstads varumärke och attraktivitet för att därmed skapa mervärde för de boende i området är Sjöstadsföreningens fjärde uppgift.
– Här har vi stiftat föreningen Snyggt & Tryggt som tagit över en del av våra frågor som trygghet, säkerhet och underhåll av det offentliga rummet.
Ett viktigt projekt för Sjöstadsföreningen är Sjöstadsdagen som är det enda större evenemanget i stadsdelen. Då samlas sjöstadsborna på en marknad med loppis, musikunderhållning och aktiviteter för hela familjen.
– Nu har vi inte kunnat genomföra Sjöstadsdagen på två år på grund av pandemin, men i år räknar med att den ska gå av stapeln lördagen den 3 september.
Ett brett samarbete
En mängd olika projekt drivs av Sjöstadsföreningen för att förbättra stadsdelen. Man har bland annat länge drivit på för att Emelie-trafiken in till city ska läggas in under SL, samtidigt som trafiken ska gå tätare. Många sjöstadsbor frågar sig varför inte Sjöstan är ett SL-alternativ när exempelvis Nacka är det.
De var också med i hela miljöförhandlingen om nya tunnelbanan och följde byggandet under Hammarbybacken, inte minst ur aspekten tung trafik.
– Vi måste ha ett intresse för området och hålla oss informerade om vad som händer. Vi har ett rikt föreningsliv med breda kontaktytor och gör det här tillsammans. I vårt samarbete har vi ett kontaktutbyte och ser vem som bäst kan tackla olika frågor.
Behålla attraktiviteten
Det är lätt att bygga nytt, men efter en tid svalnar stadens intresse och flyttas till nya stadsdelar.
– Det svåra är att hålla uppe fräschören och intresset när en stadsdel börjar åldras. Där har alla sjöstadsbor ett stort jobb framför oss för att Sjöstan ska behålla sin attraktivitet. Ta till exempel lamporna som satt vid kajerna. De var special-
designade så det var knappt staden hade råd byta ut dem. Parkbänkarna är också dyra att byta ut för de är tillverkade i ett speciellt material. Vi fick också vänta väldigt länge innan det ruttnande trädäcket i Lugnets terrass kunde bytas ut. Tillsammans kan vi hålla koll på klotter, hålla gatorna rena, och föra dialog om parker och utsmyckning.
Det är upp till oss
Vi har sökt svar på frågan om vem som äger Hammarby Sjöstads framtidsvision och Jan Martinsson är säker på sitt svar.
– Det är sjöstadsborna själva som äger vår vision, säger han. Hammarby Sjöstad motsvarar en medelstor svensk tätort, som Härnösand och Nässjö. Om man då tänker allt som finns där och konstaterar att vi i Sjöstan inte ens har en offentlig toalett, en fotbollsplan eller lokaler att mötas i. Vi sjöstadsbor måste jobba på att bevaka, inspirera och påminna staden om att vi vill vara med. Alla kan hjälpa till, men man kan göra mer i grupp och då är tveklöst Sjöstadsföreningen den största föreningen då vi representerar en stor majoritet av alla sjöstadsbor.
Av POUL HEIE
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, januari 2022
Läs mer om vad som händer i Sjöstan!