Att tänka på när barnen flyttar

Flytta hemifrån.jpg

Tänk på sambolagen när barnen flyttar hemifrån.

EN VANLIG SITUATION bland annat unga är att man går från att vara singel i en bostadsrätt, till att bli sambo i samma lägenhet. Spännande och roligt! Det är inte heller ovanligt att lägenheten från början ägs tillsammans med en förälder som gått in som delägare för att möjliggöra köpet. Vad gäller när det flyttar in en person till i lägenheten? Vad är viktigt att tänka på? Ofta är lägenheten inte så stor och sökandet efter en större ligger kanske inte så lång bort i tiden. 

Det är väldigt bra om en förälder kan hjälpa till med att köpa den första lägenheten. Ofta är det till och med nödvändigt. Planen bör dock vara att barnet så fort som möjligt ska ta över lån och hela ägandet. Det är både med hänsyn till förälderns egen ekonomiska situation, och om det finns fler barn som kommer att behöva liknande hjälp, men också med tanke på den fortsatta boenderesan för barnet. 

Blir man sambo medan föräldern fortfarande är ägare är det bästa om det egna barnet kan ta över hela ägandet. Det blir enkelt då man vet vem som äger vad vid en separation och den inflyttade sambon har då ingen rätt till lägenheten. Däremot bör sambon betala hyra för att bo där. Och givetvis ska man dela på hushållsutgifter på ett rättvist sätt, det vill säga att den som har en större inkomst betalar en större del, så att båda kan ha ett eget sparande. Då bygger man upp en bra balans i ekonomin från början. När den nuvarande lägenheten säljs och man köper en ny tillsammans, så kommer den nya lägenheten att utgöra sambo-egendom enligt sambolagen, och ska delas lika vid en separation. Om den som vill bo kvar inte kan lösa ut den andra kan det tvinga fram en försäljning. 

Det går att avtala bort sambolagens regler genom att skriva ett så kallat samboavtal där man kan avtala bort sambolagens regler. Ta gärna hjälp en juridisk expertis för att få allting rätt och enligt önskemål. Komplettera gärna med försäkringar för att skydda varandra.

Av INGELA GABRIELSSON, NORDEA

Sambolagen och samboavtal

Enligt huvudregeln i sambolagen ska samboegenskapen delas lika när förhållandet upphör, oavsett vem som betalat för vad. Som samboegendom räknas bostad som införskaffats för att bo i tillsammans samt möbler och husgeråd som införskaffats till det gemensamma boendet. Det samborna ägde innan de flyttade ihop omfattas inte av sambolagen.

Om man inte vill att det ska delas lika vid en separation behöver man skriva ett så kallat samboavtal där man avtalar bort sambolagen. I ett sådant avtal kan man komma överens om att sambolagens regler om likadelning inte ska gälla. Man kan exempelvis bestämma att inget ska delas, eller att all samboegendom förutom lägenheten ska delas. 

 Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, februari 2020

Här kan du läsa fler ekonomiartiklar!