Ha rätt belysning i alla rum

Det är viktigt att inte snåla på ljuskällorna. 5–10 ljuskällor i varje rum är lagom och gärna i olika höjder. Foto: Mio

Det är viktigt att inte snåla på ljuskällorna. 5–10 ljuskällor i varje rum är lagom och gärna i olika höjder. Foto: Mio

Med rätt belysning på rätt plats blir ditt hem både stämningsfullt och funktionellt.

DET KAN VARA SVÅRT att få till belysningen inomhus. Vissa rum kan kännas mörka och andra för starkt belysta. För att hitta en bra balans gäller det att blanda tre olika typer av belysning. Allmänbelysning som sprider ljus över hela rummet, funktionsbelysning som riktar ljuset över ett begränsat område och stämningsbelysning som med mjukt ljus lättar upp kontrasterna mellan ljus och mörker. Det är också viktigt att inte snåla på ljuskällorna. Man brukar säga att 5–10 ljuskällor i varje rum är lagom och dessa får gärna vara i olika höjder. 

Köket. Bra arbetsbelysning är A och O i köket. Bänkbelysning under väggskåpet är en god idé. Det ger arbetsytan ett starkt, riktat och skuggfritt ljus. Om du saknar väggskåp går det även fint att hänga taklampor med riktat ljus över arbetsytan eller fästa spotlights på väggen. Med dimbara lampor kan du anpassa ljuset och välja rätt styrka – oavsett om du ska laga mat, städa eller äta en mysig middag. Vid matplatsen är det viktigt att hänga lampan i rätt höjd – man vill inte bli bländat av ljuset under måltiden. 55–60 cm över bordsytan är ett bra riktmärke. 

Vardagsrummet. Börja med att fundera kring vilka aktiviteter som ska ske i rummet. Låt sedan belysningen utgå ifrån dina behov och se till att blanda både diffust och riktat ljus. Eftersom man gör så olika saker i vardagsrummet behöver du lampor som ger både funktions-, stämnings- och allmänbelysning. En taklampa ger ett övergripande allmänljus, en riktad golvlampa vid soffan underlättar vid läsning och en ljuskälla med mjukt sken bakom tv:n kan vara behagligt för ögonen. Komplettera gärna med riktade spotlights – mot exempelvis en tavla eller någon annan inredningsdetalj du vill framhäva.

Badrummet. Det är viktigt att vi ser vad vi gör i badrummet. Belysningen bör i första hand vara funktionell, ren och klar, men att komplettera med en lampa av mysigare slag är också en god idé. Då kan rummet, när man exempelvis har gäster eller vill ta ett bad, också vara en varm och inbjudande plats. Ljuset vid badrumsspegeln ska helst ska vara placerat i ögonhöjd. Då lyser det upp ansiktet på bästa sätt till exempel vid sminkning och rakning. 

Sovrummet. Här behövs funktionsbelysning för att bland annat kunna hitta rätt kläder, städa eller kanske sortera tvätt. En taklampa kan ge ett övergripande sken, medan en riktad lampa bör finnas i anslutning till sängen. Då kan du rikta bort ljuset om du har en sänggranne som inte vill bli störd när du läser. Komplettera gärna med stämningsbelysning, som till exempel lampor med tygklädd skärm på byrån och i fönstret.

Hallen. Ett vanligt misstag många gör är att ha för lite belysning i hallen. Med ordentlig och genomtänkt belysning kan hallen kännas både ljus, välkomnande och större. Först och främst behövs bra allmänbelysning som sprider ordentligt med ljus över hela rummet. Detta ljus får gärna vara dimbart. Komplettera sedan med någon form av stämningsljus – exempelvis en dekorationslampa på en byrå. 

Arbetsrummet. På hemmakontoret behövs bra arbetsbelysning som ger ett koncentrerat, riktat ljus. Satsa på en ställbar skrivbordslampa med ett ljus som kan riktas dit du vill. Ställ lampan till vänster om dig om du är högerhänt och vice versa. Då undviker du att handen skuggar det du sysslar med. Det är också viktigt med takbelysning som ger allmänljus och jobbar du vid dator är ett tips att belysa väggen bakom, det är mer skonsamt för ögonen.

Källa: Energimyndigheten och Ellevio

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, november 2019