Frågan om rörlig eller bunden ränta
Privatekonom Ingela Gabrielsson har tittat på vilken typ av boränta man ska välja.
LÅGA RÄNTOR och boräntor är något vi har haft en tid nu. Första gången som reporäntan gick under nollstrecket var i februari 2015. Frågan om vilken typ av boränta man ska välja är ändå alltid aktuell.
Vad ska man välja? Rörlig eller bunden ränta? Allt verkar peka mot att man ska välja rörlig ränta, (den rörliga räntan är bunden tre månader i taget), då den normalt ligger lägst och har varit lägst om man ser tillbaka i tiden. I skrivande stund förekommer det faktiskt att bundna räntor på vissa bindningstider till och med ligger under den rörliga räntan.
HITTA EN VETTIG BALANS
Om du väljer rörlig ränta följer en osäkerhet om vad dina lån kommer att kosta över tid. Har du stora lån och vet med dig att du är högt belånad, kan det vara tryggare att välja en bunden ränta så att du vet exakt vad ditt lån kostar dig.
Fördelen med att ändå välja rörlig ränta är att du enklare, dels kan ändra till bunden ränta, dels kan lösa lånet utan att det kostar något extra. Beslutet måste fattas mot bakgrund av din egen ekonomi. Ett sätt att hitta en vettig balans i boendeekonomin är att dela upp lånet så att man kan välja rörlig ränta för en del, och bunden ränta för en annan.
FLERA OLIKA LÖSNINGAR
Många banker erbjuder också bolån med räntetak där man väljer rörlig ränta men med en förutbestämd maxnivå som räntan inte får överstiga. Det kan liknas vid en försäkring mot stigande räntor där man betalar en premie för att få räntetaket. Det finns helt enkelt fler lösningar på frågan om rörlig eller bunden ränta!
Passa på att spara mellanskillnaden mellan dagens låga ränta och en tänkt högre räntenivå. På så vis kan du bygga upp en ekonomisk krockkudde. Den kan komma väl till pass för oväntade utgifter.
Av INGELA GABRIELSSON, NORDEA
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad september 2019