Ny avloppstunnel och renare vatten

Henriksdal_Membran.jpg

Nu blir Henriksdals reningsverk ett av världens modernaste avloppsverk.

STOCKHOLM VÄXER och en förutsättning för stadens tillväxt är att vi har kapacitet för att ta hand om avfallsvattnet som ökar i mängd hela tiden. 

– Nu är vi uppe i kapacitetstaket och därför behöver vi bygga ut, men kanske ännu viktigare är att vi har fått högra krav och EU direktiv på att rena avloppsvattnet ännu mer än vi gör idag, säger Eva Rådmark Herrder, kommunikationsansvarig för Stockholms framtida avloppsrening.

I en stor utreding som Stockholm stad har gjort tittade man på hur man skulle kunna öka kapaciteten och kom fram till att den bästa lösningen var att lägga ner Bromma reningsverk och bygga en 1,4 mil lång tunnel under Stockholm, från Bromma till Hammarbybacken, för att leda avloppsvattnet till Sicklaanläggningen och sedan vidare till Henriksdals reningsverk. Samtidigt bygger man om hela Sicklaanläggningen (under Hammarbybacken) till att bli betydligt större. Från Hammarbybacken leds avloppsvattnet vidare i en befintlig tunnel till Henriksdals reningsverk som man nu uppgraderar till att bli ett av världens mest moderna när man bygger om det sista reningssteget.

– Istället för eftersedimentering som sista reningssteg blir det ett helt nytt upplägg med membranteknik, där vattnet pressas genom trådar med mycket små porer. Då stannar smutsen utanför och inne i trådarna kommer ett betydligt renare avloppsvatten än vad vi släppt ut tidigare, säger Eva Rådmark Herrder.  

Man började spränga för avloppstunneln i maj men det påverkar inte Sjöstan. Tunneln kommer gå söder om Hammarby Sjöstad, under Hammarbyhöjden österut till Hammarbybacken.

Ny reningsteknik med membranfiltrering

Sicklaanläggningen kommer att vara klar 2026 och Henriksdals reningsverk har etappvis byggts om sedan 2016, eftersom anläggningen måste vara igång hela tiden, och kommer att vara klart 2029. Genom att bygga om den befintliga processen till membranbioreaktorer ökas reningskapaciteten utan att bassängvolymen behöver öka. Med den nya processen kan man även sänka utgående halter av kväve, fosfor och organiskt material så att man uppfyller de nya striktare reningskraven. Membranen avskiljer dessutom mikroplaster, bakterier och en stor andel virus.

– Det finns flera miljövinster med projektet. Det renade avloppsvattnet blir ännu renare innan det släpps ut. Vi kommer att kunna rena bort 40 % mer kväve från det renade avloppsvattnet innan det släpps ut igen i Östersjön. Vi kommer att minska de oförutsedda utsläppen vid kraftiga regn med 50 %. Befintliga slamtransporter i bostadsområden idag i Bromma och Sickla försvinner. Vi får ett renare Östersjön och Mälaren, säger Eva Rådmark Herrder på Stockholms framtida avloppsrening. 

Av: LISA NILSSON

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, juni 2020

Läs mer om miljön i Hammarby Sjöstad!