Planera din ekonomi inför nya året

Budget.jpg

Ett nytt år är ett gyllene tillfälle att se över din ekonomi och dina investeringar.

VILKA PLÅNBOKSREGLER kan vi förvänta oss nästa år? Vi minns kanske Januariöverenskommelsen med sina 73 punkter. En del av dessa blir verklighet nästa år, medan andra kommer senare, eller kanske inte alls. 

Här listar jag några förändringar som kan påverka din privatekonomi 2020.

Skattesänkningar för löntagare: Den största förändringen är att den så kallade värnskatten tas bort från och med 1 januari 2020 (i skattetermer benämns den som avseende inkomster över ”den övre skiktgränsen”). På månadsinkomster över cirka 60 000 kronor har den statliga skatten inklusive värnskatten varit 25 % istället för 20 %. Nu tas alltså de extra 5 procenten bort och alla kommer att betala en statlig skatt på 20 % oavsett inkomst. Den som tjänar 65 000 kronor kommer att betala cirka 700 kronor mindre i skatt per månad. Ju högre inkomst, desto större skattelättnad. 

Ålderspensionärer (som fyllt 65 år) med en pension på över 17 000 kronor per månad får sänkt skatt. Det är ett led i strävan att jämna ut skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, där skatt på pension varit högre än skatt på arbete på grund av jobbskatteavdragen. En pensionär med en pension på 20 000 kronor per månad får skatten sänkt med mellan 150 - 200 kronor.
Det blir en sänkning av koldioxid- och energiskatten, men samtidigt höjs bensin- och dieselskatten. Effekten blir en prishöjning på bensin med ca 15 öre per liter och på diesel med cirka 10 öre per liter. Plastpåsar (bärkassar) beläggs med en extra skatt på 3 kronor från den 1 maj 2020.

Takbeloppet för uppskov med reavinstbeskattning efter bostadsförsäljning höjs från 1,45 miljoner kronor till 3 miljoner kronor från 1 juli nästa år. I Januariöverenskommelsen nämns även att man vill ta bort den årliga uppskovsavgiften, men det finns ännu inget konkret förslag på det.

Ta kontroll över din ekonomi! För att se om och hur dina inkomster påverkas kan du jämföra din sista nettoinkomst i år, med den första 2020. Då ser du om du fått någon förändring av din nettoinkomst med anledning av nya skatteregler. 

Passa på att också göra en genomgång av din egen ekonomi med sikte på utgifter och sparande. Finns det några utgifter som du kan minska och samtidigt öka ditt sparande? Ett tips är att det bland utgifterna kan dölja sig olika typer av abonnemang och prenumerationer, där mediatjänsterna har en tendens att ta en allt större andel av kakan. Bra att hålla koll på! 

När det gäller ditt sparande så är ett automatiskt månadssparande det mest effektiva sättet att få det att hända. Fördela sparandet på buffert, kortsiktigt och långsiktigt sparande. 

Av INGELA GABRIELSSON, NORDEA

 Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2019

Här kan du läsa fler ekonomiartiklar!