Namnet Hammarbys ursprung
Det forntida Hammarby var en samling gårdar med gemensamma ägor.
ORTNAMNET HAMMARBY kan härledas ända tillbaka till vendeltiden (år 550-800 e.kr.) och ordet ”hammar”, från fornsvenskans ”stenig skogsbacke”, förekommer i många ortnamn i Mälardalen.
En samling gårdar
Ordet ”by” har används sedan 500-talet och avsåg en samlig gårdar med gemensamt namn och gemensamma ägor. Förhållandet mellan gårdarna reglerades genom en särskild byordning som var ett slags regelverk för hur man skulle samverka. En av dessa regler var ”hammarskifte” som utfördes när stenig, orörd mark skule bli åkrar. Om någon av byns bönder utvidgade sina åkrar på utmarkerna, var det viktigt att alla i byn fick samma rätt och att all den nyuppodlade marken fördelades rättvist mellan dem. Hammarskifte (i hambri ok i forni skipt) är den äldsta kända formen av ägoreglering i fornsvenska byar, men ersattes i slutet av 1200-talet av Svealagarna.
Hammarby gård omnämns
Vi vet inte hur gammalt vårt Hammarby (Hammarby Sjöstad) är, men man har hittat fornlämningar här från vendeltiden. Första gången man känner till att namnet omnämns i skrift är i början av 1300-talet då det skrivs om Hammarby Gård. Gårdens ägor var stora och sträckte sig söderut ända till dagens Kärrtorp. Själva gården låg i området mellan nuvarande Lumaparken och Fredriksdal. Från Dalarövägen, söder om Skants Tull, fram till gårdens huvudbyggnad fanns en lindkantad allé, ungefär där västra delen av Hammarby Allé går idag. Huvudbyggnaden bestod av en mangård med två fristående flyglar men revs 1945 för att ge plats för Hammarby industriområde.
Av: POUL HEIE
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, augusti 2020