Balans mellan säljare och köpare
Bostadsmarknaden är bättre än på mycket länge och det är allt vanligare med budgivningar i Sjöstaden.
NULÄGET på bostadsmarknaden här i Sjöstaden har mycket att göra med att säljarna accepterat nedgången samtidigt som köparna blivit fler. Båda parter känner att marknaden är relativt stabil och att den därmed också fungerar. Det gör bostadsmarknaden mer förutsägbar än tidigare då köparna var färre. Vi har med andra ord fått balans mellan köpare och säljare.
För att det ska bli någon annan känsla på marknaden behöver något ändras. Det som ligger framåt är att skatten på uppskovstaket kommer tillbaka den 1 juli 2020, efter att ha varit borta i tre år för att dämpa amorteringskraven. Taket blir höjt till 3 miljoner kronor från tidigare 1,45 miljoner. Det borde inte ge så stor negativ effekt eftersom det är relativt få som har så stora uppskov. Därmed kommer det inte ge några större svängningar på bostadsmarknaden. Dessutom förekommer det diskussioner om att helt ta bort kostnaden för uppskovet och blir det verklighet påverkas marknaden positivt.
Med detta i åtanke kan man tänka så här när man tittar framåt: Hur kommer arbetsmarknaden och efterfrågan på bostäder att se ut i Stockholm om två år? Eftersom förutsättningen för att ta ett bostadslån är att ha ett jobb brukar konjunkturen och sysselsättningen vara avgörande även för bostadsmarknaden. Dessutom påverkar framtidstron, vilket ofta reflekterar företagens vilja att investera i personal m.m. Priset på räntan är också avgörande för prisbilden.
I oktober släppte Konjunktur institutet sin prognos om framtiden där man förutspår att högkonjunkturen är över. Konjunkturvändningen handlar ganska mycket om att byggbolagen har fått svårare när hushållen inte kan låna i samma utsträckning. Byggsektorn är enorm och har stor ekonomiskt betydelse, vilket gör att effekten slår igenom på många andra branscher. Ska man titta förbi detta och blicka framåt är det troligt att bostadsmarknaden redan har tagit sin nedgång med tanke på hur positivt den reagerat i höst trots att konjunkturen säger något annat. Marknadens reaktion är givetvis beroende på hur stor konjunkturnedgången blir, men ränteläget spås vara kvar på samma låga nivå ett tag till. Blir konjunkturen sämre kommer Riksbanken troligen bibehålla den låga räntan en längre tid eller till och med sänka den.
Tittar man på bostadsbyggandet så har satsningarna bromsats in ganska markant i Sverige och många framtida projekt har lagts på is. Men lokalt i Sjöstaden byggs det fortfarande bostadshus kring Virkesvägen och Heliosparken vilket kommer hålla igång marknaden av nyproducerade lägenheter ett tag framöver.
Samtidigt håller Stockholm New på att byggas, vilket skapar tusentals nya arbetsplatser i Sjöstaden. Det, tillsammans med tunnelbanan, är faktorer som kommer påverka bostadsmarknaden positivt i Hammarby Sjöstad.
Sammantaget tänker jag så här: Vi har inte fullt ut gått in i en lågkonjunktur även om konjunkturen mattas. Troligtvis har marknaden redan svarat med nedgång på nuvarande konjunkturläge. Räntan kommer att vara fortsatt låg så prisbilden borde vara stabil. Fortsatt kommer det kosta ungefär detsamma att bo. Det troliga scenariot är att det inte blir några större förändringar på marknaden. Det finns många framtidsaspekter som ligger för Sjöstaden, som exempelvis tunnelbanan och många fler arbetsplatser. Det kommer att påverka prisbilden positivt, samtidigt som nyproduktionen dämpas. Jag tror därför på en svag ökning av bostadspriserna i Sjöstaden över de närmaste åren.
Av MARCUS PETTERSSON, FASTIGHETSBYRÅN