De driver Sjöstans miljöfrågor
I Hammarby Sjöstad bedrivs ett omfattande och medborgardrivet miljö- och hållbarhetsarbete.
DET BÖRJADE FÖR ÅTTA ÅR SEDAN, vid ett köksbord i en lägenhet i Hammarby Sjöstad. Några personer hade samlats för ett informellt möte. På agendan stod Hammarby Sjöstad, den egna stadsdelen som en gång byggdes med högt ställda miljömål. Det skulle bli en klimatsmart stadsdel, byggd på den senaste miljötekniken. Energiförbrukningen skulle bli låg, soporna skulle omvandlas till fjärrvärme och matresterna skulle bli biogas för köksspisar och bilar. Det kallas Hammarbymodellen, ett kretslopp som fortfarande inspirerar hundratals utländska delegationer som varje år besöker Sjöstan.
Ändå ställdes frågan igen runt köksbordet: Hur kan Hammarby Sjöstad bli en klimatsmart och hållbar stadsdel? Anledningen var att man såg att de ursprungliga miljömålen inte uppnåtts. Exempelvis hade de flesta fastigheterna i Sjöstan mycket högre energiförbrukning än de uttalade målen och många led dessutom av bristande tekniskt underhåll.
Ett par år senare bildades den ekonomiska föreningen ElectriCITY. Allan Larsson – sjöstadsbo med över 40 års erfarenhet från den offentliga sektorn och ledande positioner inom statsförvaltning, regering och EU – var initiativtagare. Idag bedriver ElectriCITY ett 30-tal hållbarhetsprojekt under det övergripande namnet ”Hammarby Sjöstad 2.0”. Verksamheten sker i nära samarbete med andra företag och forskarorganisationer, exempelvis KTH, IVL och RISE.
– Vårt mål att uppnå en klimatneutral stadsdel till år 2030 är tufft, men möjligt. Det kommer att kräva att vi jobbar tillsammans med forskare och högskolor, men också med Sjöstadsföreningen och de boende i Sjöstan, säger Jörgen Lööf, vd på ElectriCITY.
Konkret handlar det om att omsätta klimatavtalet från Paris till lokala energi- och miljöåtgärder genom införandet av smarta och förnybara energilösningar, delningsekonomi, hållbara transporter, energieffektiva hus och el-
drivna fordon. Här fungerar Hammarby Sjöstad som en testbädd och demostad för nya hållbara lösningar. Kopierbart för andra stadsdelar och kommuner i Sverige.
Två av de större projekten är ”Energi Hemma” och ”Ladda Hemma”. Det handlar dels om hur man kan spara energi i fastigheterna – ibland med mycket enkla och kostnadseffektiva åtgärder – och dels om hur koldioxidutsläppen kan minskas genom en satsning på elbilar i Sjöstan.
– Att skaffa elbil är lite som hönan och ägget, finns det inga laddplatser i garagen är intresset lågt. Men om infrastrukturen finns på plats, lättillgänglig och bekväm, ökar intresset. Vi har därför hjälpt och hjälper bostadsrättsföreningar att få upp laddplatser i garagen, berättar Jörgen.
Idag finns cirka 400 laddplatser för elbilar i Hammarby Sjöstad. Det gör att stadsdelen troligtvis är det laddningstätaste området i Sverige.
Klicka här för mer information om klimatarbetet i Hammarby Sjöstad!
Av: LENNART IVARSSON
Världens och Sjöstans klimatmål
Vid Parisavtalets undertecknande i december 2015 enades världens länder om att den globala temperaturökningen ska stanna under två grader – helst inte mer än 1,5 grad – till år 2050. Riksdagen i Sverige har därefter antagit ett långsiktigt klimatmål som innebär att nettoutsläppet av växthusgaser ska ha upphört senast år 2045. Stockholm stads klimatmål är satta till 2040. ElectriCITY har ställt ännu högre krav och siktar på att nå klimatmålet lokalt i Sjöstan redan år 2030.
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, oktober 2019