Sjöstan laddningstätast i landet
Foto: DEFA
Laddstolpar för elbilar ligger i topp över åtgärder som många bostadsrättsföreningar funderar på just nu.
REGERINGEN VILL ÖKA antalet elbilar för att på så sätt minska koldioxutsläppen på våra vägar. Men, det är lite som hönan och ägget. Finns det inga laddplatser för elbilar är intresset lågt, men om infrastrukturen är på plats – lättillgänglig och bekväm – ökar intresset för att skaffa elbil. Därför har föreningen Hammarby Sjöstad 2.0 hjälpt flera bostadsrättsföreningar i Sjöstaden att sätta upp laddplatser i garagen i projektet Ladda hemma.
Idag finns det närmare 400 laddningsplatser för elbilar i Hammarby Sjöstad. Det gör oss förmodligen till den laddningstätaste stadsdelen i Sverige. Men det räcker ändå inte om vi ska nå de lokala klimatmålen och minska koldioxidutsläppen.
Vid Parisavtalets undertecknande i december 2015 enades världens länder om att den globala temperaturökningen ska stanna under två grader – helst inte mer än 1,5 grad – till år 2050. Riksdagen i Sverige har därefter antagit ett långsiktigt klimatmål som innebär att nettoutsläppet av växthusgaser ska ha upphört senast år 2045. För Stockholm stad är målet satt till 2040.
Den medborgardrivna föreningen Hammarby Sjöstad 2.0 har ställt ännu högre krav och siktar på att nå klimatmålet lokalt i Sjöstan redan år 2030.
– Vårt mål att uppnå en klimatneutral stadsdel till år 2030 är tufft, men möjligt. Det kommer att kräva att vi jobbar tillsammans med forskare och högskolor, men också med Sjöstadsföreningen och de boende i Sjöstan, säger Jörgen Lööf på Hammarby Sjöstad 2.0.
1,5 MILJARDER I STÖD
Klimatklivet är ett bidrag för installation av elbilsladdning som tidigare omfattade både ”publika laddstationer” och ”icke publika laddstationer”.
I vårbudgeten fick Naturvårdverket 1,5 miljard kronor för investeringar som ska minska koldioxidutsläppen i Sverige. Dels genom Klimatklivet, för publika laddstationer, och dels genom ett Ladda bilen-bidrag, för icke publika laddningsplatser.
Från augusti 2019 kan bostadsrättsföreningar söka det nya bidraget för elbilsladdning. Investeringsstödet för laddstationer gäller för bostadsrättsföreningar, samfälligheter och företag som vill erbjuda laddning.
Det nya med bidraget är bland annat att det inte finns några ansökningsperioder, man ansöker löpande på Naturverkets hemsida. Det går även att installera före ansökan kommit in till mymdigheten, ansökan ska vara inne senast sex månader efter utförd installation. Man kan även välja att söka bidraget först och sedan installera.
Beviljat bidrag betalas ut, oavsett ovanstående alternativ, först efter genomförd och slutredovisad installation. Slutredovisning ska göras senast tre månader efter utförd installtion. Bidraget är högst 50 procent av kostnaden, med ett tak på 15.000 kronor per laddpunkt. Det kan omfatta kostnader för markarbeten, elinstallationer och själva laddstationen.
Tänk på att det finns begränsat med medel avsatta för investeringsstödet för laddstationer, även om den nya budgeten är väl tilltagen. Därför bör man vara ut i tid och inte vänta för länge.
Text: LISA LARSSON
Så fixar du laddplatser i ditt garage
Kräver styrelsebeslut
För att installera laddplatser för elbilar i ditt garage, krävs oftast beslut av bostadsrättsföreningens styrelse. Om frågan inte varit uppe i styrelsen, kan du själv väcka intresset genom att skriva en motion till styrelsen.
Att tänka på
Finns det tillräckligt med el i fastigheten?
Hur många och vilka platser i garaget ska förses med laddplatser?
Ska el dras till garagets samtliga p-platser, så att en framtida utbyggnad av antalet laddplatser underlättas?
Ska laddplatserna förses med lås eller någon typ av övervakning?
Hur ska betalningsmodellen se ut och vad kommer en p-plats med laddare att kosta?
Vem ska ha driftansvaret för anläggningen och hur ska strömförbrukning övervakas?
Ska p-platser med laddplatser göras tillgängliga för andra än de som redan har sin bil i garaget?
Och sist, glöm inte att informera garagets hyresgäster om att laddplatser ska installeras och att elbilar kommer att ges prioritet till p-platser försedda med laddare. Det innebär att det kan bli en del omflyttningar av p-platserna i garaget.
Hitta din installatör
Det är viktigt att installationen av laddplatser görs av en behörig och kunnig elektriker. På hammarbysjostad20.se får du tips på leverantörer av laddare och installatörer av laddningsutrustning.
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, november 2019