Skygge August kommer i kläm.
När familjen utökades blev det problem med en av deras katter. Vi har pratat med en expert på katters beteende som ger råd om hur man kan lösa situationen.
LILLE AUGUST är inte lycklig hemma hos familjen Alveryd-Alexandersson. Hans kattkompis Siri har tagit det här med två nya barn i familjen mycket allvarligt och ser till att hålla honom undan från dem. Hon är inte lätt på tassen, även om han inte vågar sig så nära ändå.
– August är vår strykarkatt som vi fick från Katthemmet och han har alltid varit skygg, men vi tyckte att det gick bra ändå tills vi fick vårt andra barn, säger Henrik. Då hände något med maktbalansen här hemma.
Nu har katten August börjat bajsa i närheten av familjens yngsta barn Felix.
– Han gör det ganska ofta under soffan där Felix brukar sitta, berättar Karolina. Efter vårt första barn trodde vi att det skulle bli problem för att hon skrek en hel del, men då gick det bra. Honkatten Siri gav sig på honom ibland redan då, men det var ändå ganska lugnt. Sedan kom barn nummer två, Felix, och han är lugn som en filbunke, men då blev det stökigt med August istället.
Familjen vill helst inte lämna bort katten August men kan ändå tänka sig det om de hittar rätt hem för honom.
– Han är speciell, och eftersom han är från Katthemmet får han inte bli utekatt, säger Henrik. Det kan han inte heller för han fel på ögonen, pupillerna sluter inte så han klarar inte starkt ljus. Han är alltså både ljusskygg och skygg. Men skulle det dyka upp ett tryggt alternativ så är det kanske det bästa för honom.
Vi har pratat med en expert på katters beteende om vad som händer med katter i en familj som utökas.
– Det blir ofta stressigt,speciellt med en skygg katt, säger certifierade kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström på kattproblem.se. Den kollar hela tiden om den är säker, om något är hotfullt, om den kan komma undan. Katter överlag vill ha kontroll, men för en skygg katt är det livsviktigt.
När en familj utökas med barn måste man ställa sig några frågor om katten har det de behöver.
– Jag brukar kolla av det jag kallar fem rutor som behöver bockas av, säger Susanne. De handlar om tryggt revir, resurser, jakt och lek, positiva relationer och luktsinne. Finns de resurser som behövs? Har de tillräckligt med lådor, tillflyktsplatser, lugna matplatser, stimulans och luktar det som det ska här hemma?
Se till att de har tillgång till en låda som står avskilt, som de inte behöver hoppa ner i eller som har en lucka så att de inte kan se vad som händer utanför.
– En öppen låda är allra bäst, som de kan enkelt kan kliva i och vända sig om och ha koll. Är det fler än en katt i hushållet behöver de flera lådor, en för kiss, en för bajs och helst en i reserv. Katter härstammar från små skygga ökendjur och för dem var det var livsviktigt att gräva ner sin avföring ordentligt så att inget större rovdjur skulle kunna upptäcka att de fanns i närheten, berättar Susanne.
Ett tryggt revir med lugna ytor och ostörda sovplatser är viktigt. Katten behöver kunna ta sig bort från ett eventuellt hot, speciellt med barn i närheten.
– Bygg gärna så att katten kan ta sig upp på höjden, och då alltid med två möjliga vägar ner. En låda på en garderob som de kan komma åt är en perfekt viloplats. Bokhyllor är också bra utsiktsplatser. Kan man så är det perfekt att sätta upp hyllor som gångvägar mellan olika höga höjder.
Se till att de har ett lugnt ställe där de kan äta i lugn och ro. Vattenskålen ska stå långt från maten, för det är också en nedärvd instinkt att undvika vatten i närheten av något som kan göra det otjänligt som t ex kadaver.
– Lek och jakt är viktigt för katten, säger Susanne. Försök att få tid till lek varje dag så blir din katt gladare. Det tar bort stress och får katten att känna sig delaktig och ompysslad. Kan du klämma in 3 x 5 minuter lek med din katt varje dag, kan du klappa dig själv på axeln. Lekar som stimulerar till kattens byten är toppen. En liten rullande boll blir en muslek, en fjädervippa blir en fågellek, och en större leksak som, katten kan grabba tag i och kaninsparka på, blir en kaninlek.
Luktsinnet är en annan viktig aspekt hos katten som vi människor lätt glömmer.
– Katter, som hundar, har ett mycket välutvecklat luktsinne som är en del av deras överlevnadsmekanism. En ny doft kan skapa mycket stress, men att tillföra en positiv doft kan hjälpa katten att slappna av. Feliway är ett märke för feromoner som kan fungerar bra för en stressad katt. Det kommer snart en ny produkt också med ett speciellt mjölkprotein som har en rogivande effekt hos katten.
Enligt kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman går det absolut att få August att trivas igen, men familjen måste ta tag i det, både rent praktiskt med fler säkra platser - gärna på höjden och med fler lådor.
– Sedan får de jobba vidare med det faktum att han är en lättstressad katt vilket de verkar har koll på. Alternativet är att de hittar ett nytt hem åt honom för så här kan han inte ha det, säger Susanne Hellman Holmström.
Av CHRISTINA HAMNQVIST
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, februari 2024
Här kan du läsa om andra djur i Sjöstan!