Hundägare gör skillnad i Sjöstan

Hund i sjöstan.jpg

Polisen vill att hundägare i Hammarby Sjöstad häller ögonen öppna när de är ute och går.

POLISINSPEKTÖR Johan Sjöö Svanestrand, från Södermalmspolisen, tipsar hundägare i Sjöstan att hålla ögon och öron öppna när de är ute med sina hundar. Förhoppningen är att hundägare ska hjälpa till att minska icke önskade aktiviteter genom att bli mer uppmärksamma när de är ute och går. 

I Sjöstaden finns det platser som kan upplevas som mörka och otrygga, som exempelvis Anders Franzéns park, Ekbacken, Luma torg och kring Kulturama. Men här är hundägare ute med sina hundar och då kan de se saker som polisen gärna vill ha information om.  

– Hundägare kan göra skillnad i stadsmiljö, säger Johan Sjöö Svanestrand. Den mest spridda kriminologiska teorin är
”Rutinaktivitetsteorin”, där man på ett väldigt enkelt sätt förklarar varför brott sker. Man säger att det krävs tre element för att ett brott ska komma till stånd. En motiverad förövare, ett lämpligt objekt och avsaknad av kapabla ”väktare”. Det är där hundägarna kommer in. 

Genom att synas ute gör man som hundägare skillnad för tryggheten, då man ofta är ute och går både sena kvällar och tidiga morgnar. Det bidrar till ökad social kontroll i området.

Vad ska man tänka på när man är ute och rastar hunden sent på kvällen och ser att någon begår en brottslig handling? 

– Grundregeln är att man ska undvika att sätta sig själv i fara genom att direkt konfrontera. Ser man att det sker ett brott eller om man har misstanke om ett brott ska man ringa oss direkt på 112, säger Johan Sjöö Svanestrand. Gäller det inte ett pågående brott kan man ringa 114 14. 

Ett annat alternativ när man vill tipsa om brottslig verksamhet är att mejla till registrator.stockholm@polisen.se och adressera med ”Lpo Södermalm” eller använda webformuläret ”Tipsa polisen” på polisen.se

Det är till stor hjälp för polisen att man tar ett signalement på förövaren eller att man fotograferar eller filmar brottet eller förövaren med sin mobil om man ser något.  

– En förutsättning är att vi får tag på personen, men det brukar vi ofta få, och då kan bilder eller filmer vara ett bra sätt för oss att bevisa att brottet begåtts, säger Johan. Däremot ska man inte lägga upp personbilder på Facebook.

Om du ser klotter, nedskräpning eller skadegörelse ska du anmäla det till staden i deras  ”Tyck till” app. Varje gång du lämnar en synpunkt eller rapport till staden gör du en viktig insats för Sjöstan. Det kan vara något som är trasigt, en skräpig gata, skador på asfalten eller annat som du tycker behöver åtgärdas. Tyck till-appen är väldigt lättanvänd, det är lätt att ange plats och du kan även bifoga bilder.

  Av: INGVAR LARSSON

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2020

Läs vad hundägare i Sjöstan tycker om polisens förslag!