Sjöstadshägerns historia
Gråhägern är en av många fantastiska djur i Hammarby Sjöstad.
VID SICKLA UDDE och Sickla sluss kan man då och då få syn på gråhäger som står blickstilla vid strandkanten för att sedan snabbt snappa upp en fisk som simmar förbi. Vår Sjöstadshäger härstammar med största sannolikhet från de fåglar som släpptes ut från Skansen i slutet av 1930-talet.
När Carl Fries blev Skansenchef 1937 ville han skapa ett modernt zoo där man kunde erbjuda djuren största möjliga rörelsefrihet. En av flera åtgärder vara att 1938 släppa ut hägrarna och andra fåglar som var trångbodda i de inburade fågeldammarna. Hägrarna bildade en frilevande koloni på Skansenområdet och var på 1940-talet en stor attraktion. Därifrån har de sakta men säkert spridit sig över hela Stockholm, Uppland och Södermanland. Stockholms största koloni, med idag 50-60 par, hittar man vid Isbladskärret på Södra Djurgården, bara 2 km fågelvägen från Hammarby Sjöstad.
Gråhägern är en relativt vanlig häckfågel i Stockholm och söderut, där de oftast häckar i stora kolonier. De bygger sina bo i höga träd, helst i bokar eller almar i skogsmark, vid insjöar och havsvikar med bräckt vatten. Bona byggs glest av grenar och kvistar som på ovansidan är fodrade med gräs och hår. Hägern är monogam och får en kull per år med 3-6 ägg som normalt kläcks i april. Sedan hjälps föräldrarna åt med att ta hand om ungarna fram till juni då de är flygfärdiga.