Från fabriksgolv till loft living
Heliosgatan har fått sitt namn från Electro-Heliosfabriken som nu blir bostäder.
I MÅNGA ÅR låg Elektro-Helios Stockholmsfabrik i nuvarande kvarteret Korphoppet nr 1. Här tillverkades främst elspisar och värmeskåp till den växande marknaden för sådana moderniteter. Elspisen gjorde sin debut redan i slutet av 1920-talet, och med den en helt nytt sätt att laga mat och baka. Nu kunde man för första gången ställa in en temperatur och hålla den på en jämn nivå, och det var i den vevan som till exempel många av våra klassiska småkakor blev till.
1948 tillverkades den 200.000:e elspisen och de följande åren växte både den svenska marknaden och exportmarknaden. 1951 rapporteras god efterfrågan men med en viss avmattning mot slutet av året. 1952 var efterfrågan tillbaka på höga nivåer, och Stockholmsfabriken hade 632 anställda varav 481 arbetare.
Det går framåt under första halvan av 1950-talet. 1954 tillverkades den 500.000:e elspisen på fabriken i nuvarande Hammarby Sjöstad. Trots låga priser på många produkter överträffades det totala försäljningsvärdet för tidigare år enligt det årets redovisning. Det gick så bra att både fabriken i Stockholm och Borås hade problem med att få tag på tillräckligt med arbetskraft.
Därefter vände konjunkturen. 1956 var ett år med ojämn efterfrågan. Trots låga priser minskade efterfrågan på elspisar, men trots det så utökades verksamheten i Stockholmsfabriken på det som nu är Heliosgatan. Fastigheten Trikåfabriken med tillhörande fabriksanläggning köptes in. Försäljningsavdelningen fick nu större utrymmen i den gamla fabriksbyggnaden.
Lagerutrymmen var det också ont om och fastigheten Kvarteret Påsen nr 9 köptes in för att få ordning på det. 1959 beräknade man kunna ta det nya lagret i bruk. 1678 personer hade under året 1956 arbetat i Stockholmsfabriken, så produktionen ökade trots en bitvis trög marknad. 1959 firades bolagets 40-årsjubileum med en festdag på Skansen. När vi närmar oss 1960 har exporten ökat rejält och nya kontor öppnas i bl a Rotterdam. Avmattningen på marknaden tidigare år har vänt och det är full sysselsättning i Heliosfabriken.
Elektro-Helios blev så småningom en del av Electroluxkoncernen och Heliosfabrikens produktion fick flytta över till modernare anläggningar. Kvar finns fastigheten på Heliosgatan som fungerat som studios, kontor och lokaler för småföretagare. Många sjöstadsbor har njutit av livesändningar från the Metropolitan Opera i New York i den gamla fabriken. Nu bygger Skanska om fabriken till lägenheter, och den senaste generationens elspisar kommer att finnas på plats och minna om sina föregångare när Sverige blev en industrination att räkna med.
Av: CHRISTINA HAMNQVIST
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad december 2020
Läs om fler intressanta byggnader i Sjöstan!