Från hoppbacke till skidpark
Hammarbybackens läge mitt i Stockholm är unikt och i år är det 100 år sedan den anlades.
REDAN 1919 byggdes Hammarby hoppbacke, den ursprungliga skidbacken på Hammarbytoppen som då nådde 55 meter över havet. Hammarby hoppbacke blev ett centrum för skidhoppning i Sverige vid den tiden då intresset för sporten var stort och Sverige hade cirka 150 hoppare runt om i landet. Hopprekordet blev satt till 63 meter trots att den rekommenderade hopplängden ”bara” var 50 meter.
Inför SM i backhoppning 1951 byggdes en större hoppbacke på Hammarbytoppen, som då började kallas för Hammarbybacken. Satsningen gjordes för att kunna anordna nationella tävlingar och 1955 fick man arrangera Svenska Skidspelen i Hammarbybacken.
1955 var en snöfattig vinter i Stockholm och Svenska Skidspelen höll på att få ställas in eftersom snöförhållandena var så dåliga i backen. För att säkerställa att skidhoppningstävlingarna kunde hållas i Hammarbybacken fördes snö in med tåg från Jämtland och Dalarna och transporterades i korgar av brandmän som fick 10 kronor per dag för sitt slit.
Under 1960-talet sjönk intresset för skidhoppning i Sverige medan alpin skidåkning hittade många nya fans. Då började det hända nya saker på Hammarbybacken. En skidlift installerades 1966 och på 1970-talet inleddes diskussioner om en utveckling av anläggningen. Bland annat föreslog man att använda tippmassor från olika stadsutvecklingsprojekt i staden och att använda de tippavgifter som kom i samband med detta till att utveckla och finansiera en större skidbacke.
1983 började man höja toppen på Hammarbybacken med bland annat schaktmassor från Globen och över 800 000 kubikmeter användes. Höjden blev då 87,6 meter. I entreprenaden ingick leverans av två släpliftar med en kapacitet om 2x1200 personer per timme, en snökanonanläggning av lågtryckstyp, en belysningsanläggning, en servicebyggnad med kiosk, toaletter, en värmestuga samt en garage- och verkstadsbyggnad. Backen byggdes om till tre nedfarter med varierande svårighetsgrad och med nedfarterslängder på mellan 250-600 meter. 1990 invigdes backen.
När Södra länken byggdes mellan 2000 och 2003 hölls Hammarbybacken stängd på grund av vägprojektet. När den öppnades igen hade staden svårt att finansiera driften av backen och kunde inte finansiera utvecklingen av den tekniska utrustningen som var nödvändig för en fortsatt drift av skidbacken. 2006 godkände staden att SkiStar tog över ansvaret för Hammarbybacken och företaget investerade och utvecklade backen till en året-runt-anläggning. 2007 dumpades fyllnadsmassor från Hammarby Sjöstad och därmed höjdes toppen till nuvarande 93,5 meter.
Källa: Djurgårdens IF och SkiStar
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2019