Hammarby Sjöstad år 2030

Foto: Fastighetsbyrån

Foto: Fastighetsbyrån

Erica Eriksson på Hammarby Sjöstad 2.0 delar här med sig av sin framtidsvision om vår stadsdel.

NU STÅR VI HÄR, år 2030, i en grön stadsdel där en stor del av maten vi konsumerar odlas lokalt, i växthus på öppna ytor på det som tidigare varit parkeringsplatser och även nere i garagen genom hydroponi. Växterna får energi från både solljus och solel. Genom ett integrerat system mellan odling och energi kan växterna andas in koldioxiden i luften som kommer från våra lägenheter och ut syre, luften renas och den varma luften transporteras sedan tillbaka och värmer upp våra bostäder. Att ta tillvara och krama ut all energi som finns tillgänglig är en självklarhet idag.

Nuförtiden rullar bilarna tyst på våra gator i Hammarby Sjöstad. De drivs av el, som produceras lokalt. Idag behöver man inte ta körkort, då bilarna är självkörande. De elbilar som står parkerade kan användas för att lagra el vid överskottsproduktion samt leverera el till våra fastigheter när effektbehovet är som störst. Det som för 10 år sedan bara var ett transportmedel är idag en integrerad samhällsnytta. 

Hammarby Sjöstad är idag digitaliserad, allt ifrån de individuella hushållen och brf:ernas styrsystemet till stadsdelen som helhet. Vi har transformerat våra hus från att vara passiva till aktiva. Genom ett EU initiativ kallat medborgarenergigemenskap, så säljs och delas el mellan bostadsrättsföreningar. Vi har gått från att vara konsumenter till prosumenter. Vi producerar el och energi som vi delar och lagrar i lokala microgrid i Hammarby Sjöstad.

Idag reser vi, minst lika mycket som förr, men vi lämnar inte marken lika ofta. Idag är inte destinationen det enda målet, utan färden dit är minst lika viktig. Vi upptäcker nya platser, kulturer och språk men vi gör det inte på bekostnad av miljön. Flyger vi så kompenserar vi det genom lokala energiinvesteringar. 

Vi äger inte längre lika många prylar utan delning är en del av vår vardag, vi delar på fysiska varor som slagborr och skidor, vi delar även vardagsrutiner, vi gör saker tillsammans och vi lär oss av
varandra.

Vi är nu klimatneutrala för att vi som lever här delar på kunskap och för att vi tillsammans vill förbättra stadsdelen och göra ett mindre avtryck på miljön. Vi har nu nått vårt mål, Hammarby Sjöstad 2.0, en klimatneutral stadsdel, och delar gärna med oss av det vi lärt. Vår ambition är nu Hammarby Sjöstad 3.0, en klimatpositiv stadsdel.

Av ERICA ERIKSSON

 Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2019