200 000 besökare från 183 länder

GlashusEtt_web.jpg

GlashusEtt på Lugnets Allé är Sjöstans skyltfönster mot världen dit besökare kommer från när och fjärran.

HAMMARBY SJÖSTAD kan tacka Stockholms OS-ansökan för vårt unika miljöprogram. Från 1996 har Internationella Olympiska kommittén haft som krav att de som söker OS inte bara ska ha goda ekonomiska och idrottsliga förutsättningar för spelen utan även bra miljölösningar. Därför togs Hammarbymodellen fram när Stockholm ansökte om att hålla OS i Stockholm 2004. Ett miljöprogram som bygger på att få ner den totala miljö-
belastningen med 50 procent.

En av anledningarna till att Sydney fyra år tidigare hade fått OS var att all el i deras OS-by kom från solceller. Därför ville Stockholm göra ett större miljöprogram för att få spelen. Stockholm fick inte OS 2004 men Hammarby Sjöstad byggdes ändå.

STOCKHOLM STADS FÖRSTA

När Sjöstan planerades ville arkitekter använda formen av glastornet högst upp i Lumahuset i det nya området. Från början var tanken att det skulle vara två växthus vid Lugnets Allé, men istället blev det Sjöstadskapellet och GlashusEtt, Stockholms stads första miljöinformationscenter.

GlashusEtt ritades av Stellan Fryxell på Tengboms och har rönt mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt sedan det under högtidliga former invigdes av kungen den 4 juni 2002. Härifrån har det under åren spridits information om Sjöstadens miljöprogram med stort engagemang – ett arbete som inspirerat städer över hela världen till liknande satsningar.

25 000 KINESER

GlashusEtt var från början ett gemensamt projekt mellan Renhållningförvaltningen, Fortum och  Stockholm Vatten för att informera Sjöstadsborna om Hammarbymodellen och under de första 12 åren hade man utställningar, seminarier och öppet för allmänheten 6 dagar i veckan. 

– Genom åren har ungefär 200 000 personer från 183 länder kommit till Hammarby Sjöstad för att studera våra miljölösningar. Av dem är cirka 25 000 kinesiska besökare, vilket är fler än antalet personer som bor här, säger tidigare kommunikationschefen Erik Freudenthal
som även rest jorden runt och berättat om miljöarbetet i Hammarby Sjöstad, om innovativa lösningar och vikten av integrerad planering.

VATTNETS VÄG GENOM STOCKHOLM

Idag är GlasshusEtt öppet måndagar och tisdagar då Stockholm Vatten och Avfall bland annat tar emot skolklasser som får läras sig om vattnets väg genom Stockholm, vad som händer i avloppsreningsverket och  vad vi alla kan göra för att minska vår miljöbelastning. 

På onsdagar och torsdagar tar Stockholm Study Visits emot delegationer av främst utländska politiker och beslutsfattare. Besökarna får information om Hammarby Sjöstads unika miljöprogram som bygger på integrerad planering (eco governance) för smarta, hållbara städer där man utnyttjar alla restprodukter, exempelvis  avloppsvatten och sopor som blir värme och energi.

Av: POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad mars 2020

Läs om fler intressanta byggnader i Sjöstan!