Vår största förening satsar på elbilar
Genom att installera 21 laddplatser i föreningens garage har Brf Knallen ökat värdet på medlemmarnas lägenheter.
EN AV DE FÖRSTA åtgärder som Peter Carlsson gjorde i sitt klimatarbete för föreningen var att installera 21 laddstationer i garaget.
– För två år sedan hade vi inga laddplatser, men hade fått förfrågningar från medlemmarna.
Vi gjorde bedömningen att utvecklingen skulle gå ganska snabbt med en omställning från fossildrivna bilar till elbilar, så när vi sökte bidrag för laddstationer valde vi att söka för en ganska stor andel, berättar han.
I förlängningen kommer alla garageplatser vara laddplatser och kostnaden per laddstation blir billigare om man installerar flera samtidigt. Det beror på synergier med kostnader för kabeldragning och borrning som kan slås ut på flera stationer.
– Vi äger själva 77 platser i garaget och satte in laddstationer på 21 av de platserna. Vi fick stöd från Naturvårdsverket med halva investeringen så kostnaden per laddstation blev bara 8.800 kronor, säger Peter.
INTRESSET ÖKAR
Finns det laddningsmöjligheter vid hemmet ökar intresset för elbilar, något som Peter Carlsson märkt av.
– När vi installerade laddstationer i garaget hade ingen av våra medlemmar elbil, men efter vi installerat laddplatser är det flera medlemmar som skaffat elbil och några hybridbilar. Idag är det vanligt att man frågar efter laddningsplatser.
Sitter man i styrelsen för en bostadsrättsförening har man uppdraget att förvalta den egendom som medlemmarna har.
– Det innebär att antingen gör vi åtgärder som höjer värdet eller som minskar kostnaderna. Investeringen i laddstationer gör ingen besparing, men däremot gjorde vi den gemensamma bedömningen att det är en åtgärd som höjer värdet på de enskilda lägenheterna. För oavsett om du har en laddbil eller inte när du köper en lägenhet så kommer du vara intresserad av att det finns tillgång till en laddstation. Står man och väljer mellan två likvärdiga lägenheter, där det finns laddstationer i garaget eller det inte finns det, är det ganska givet att du värderar den lägenheten högre där laddmöjligheter finns. Det är ett sätt att skapa ett mervärde, inte bara att sänka en kostnad. Det gör helt enkelt fastigheten mer attraktiv.
ELBILAR KAN BIDRA
I framtiden kan elbilarna bidra till att sänka kostnaderna för föreningens medlemmar genom att elbilsägarna hyr ut bilens batterier när de inte används. Tillsammans med forskare och några företag tittar den medborgardrivna föreningen Hammarby Sjöstad 2.0 på följande idé.
Solceller på föreningens tak laddar ett batterilager i källaren samt våra elbilar dagtid. När vi kommer hem på kvällen och behovet av energi är som störst, använder vi denna överskottsenergi och slipper på så sätt betala för el när den är som dyrast. Vi kapar de så kallade effekttopparna, vilka har blivit väsentligt dyrare efter den 1 januari 2018.
Det som gör denna idé möjlig är att det nu finns elbilar som både kan ta emot och ge el. Om elbilsbatterierna inte laddas ur mer än till 20 procent så mår de bara bra av lite aktivitet. Det här innebär inte att bilen blir obrukbar eller låst under dagtid, utan du kan naturligtvis själv välja om du ska använda den eller låta den stå parkerad och vara en energiresurs. På natten när husets behov av el är som lägst kan elbilsbatterierna laddas upp så bilen är fulltankad igen på morgonen.
Av: POUL HEIE
Prata elbil med din förening
BOR DU I en bostadsrätt är föreningen berättigad till bidrag för att installera laddboxar. Läs mer här!
Föreningen installerar och äger all utrustning och beslutar hur man tar ut kostnaden. Ett vanligt sätt är att höja månadsavgiften med ett par hundralappar. Det täcker installationskostnaden som då kan skrivas av på cirka 5-6 år. Sedan kan man välja att registrera elförbrukningen per månad och lägga kostnaden på garagehyran eller ta ut en schablonavgift om 125:-/mån. Det brukar täcka den genomsnittliga elförbrukningen.
Är det krångligt och kräver massor av jobb? Nej, bostadsrättsföreningen kontaktar en elinstallatör med behörighet. Tillsammans med installatören gör man en besiktning i elskåpet, och säkerställer att det finns tillräckligt med el till fastigheten. Sedan begär man en offert på installations-
arbetet. Priset beror på hur många meter kabel som går åt och hur många väggar man måste borra sig igenom. Ju fler laddare man monterar samtidigt, desto lägre pris per laddare.
Vad kostar det?
En laddbox inklusive installation brukar kosta mellan 15–25 000 kr per laddplats, minus bidrag från Naturvårdsverket. Monterar man flera boxar samtidigt sjunker montreringskostnaden per box. Bostadsrättsföreningen står för kostnaden som sedan fördelas per p-plats.
Att ta diskussionen med sin förening är inte alltid så lätt. Man stöter ofta på argument för varför fastigheten inte kan ha en laddbox. Man märker också att kunskapsnivån kring frågorna är väldigt låg. Här följer några argument som kan hjälpa dig på vägen mot att besvara de vanligaste frågorna och farhågorna.
Om du får en så vill väl alla ha?
– Det är inget problem så länge alla betalar för sin egen laddbox.
Hur gynnas vi av att sätta upp en laddbox för våra medlemmar?
– Ni får bra PR. Att ni erbjuder era medlemmar laddmöjlighet är ett sätt att marknadsföra sig. Ni visar tydligt att ni arbetar med klimatfrågor.
Kommer vårt elsystem att klara av det?
– Varför inte ta hit en elektriker som får göra den bedömningen?
Vad ska hända med laddboxen när du flyttar?
– Det är inget problem, vi löser det enkelt genom att bostadsrättsföreningen köper loss laddboxen i befintligt skick till restvärdet. Och inom kort kommer säkert en annan medlem att införskaffa ett elfordon.
Ta lärdom av andra. Istället för att uppfinna hjulet på nytt, kan det vara klokt att höra efter om hur andra har gjort. I Hammarby Sjöstad har flera bostadsrättsföreningar redan skaffat laddboxar.
Text: INGVAR LARSSON
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, november 2019