Fiskgubbens favoriter till jul

Fiskgubben.jpg

Vi har träffat Johnny som har fiskvagnen på Luma torg och som ger tips för det perfekta julbordet.

PÅ LUMA TORG står han med sin fiskvagn i ur och skur. Så här före jul har Johnny Tufvesson öppet varje dag. För 57 år sedan startade han fiskvagnen, som idag är Stockholms enda, och Sveriges äldsta fiskvagn som fortfarande är i bruk. För två år sedan fick han utmärkelsen Årets torghandlare av Stockholm stad. Priset fick han med motiveringen ”Fina, färska produkter erbjudna av kunnig personal som visat engagemang och produktkännedom utöver det vanliga”.

När jag träffar Johnny frågar jag vad som är viktigast att ha på julbordet. Svaret kommer utan tvekan. Inkokta grisfötter i gelé. “Jag får in grisfötter runt mitten på december. Man behöver inte boka utan det är bara att komma förbi, de brukar räcka över jul”, säger Johnny.

Fiskvagnen har flera specialiteter för det perfekta julbordet och Johnnys favorit är brunkål. “Det är kanske mest vanligt i Skåne, men jag har rötter på mammas sida i Brantevik som har det bästa köket och där äter man brunkål. Och sedan tycker jag att man ska ha sill från Klädesholmen. Den brukar gå åt snabbare än grisfötterna”.

En annan av Johnnys favoriter är Janssons frestelse. “Det är klart. Det måste man ha, och Ris á la Malta...Och lutfisk”, säger Johnny, “sedan ska det vara allt det där andra som köttbullar och skinka förstås.”

   Av: CHRISTINA HAMNQVIST


Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2020

Läs mer om vad som händer i Sjöstan!