I sommar ökar cykelstölderna
Cykelstölderna har ökat kraftigt i Sjöstan – så här kan du göra det svårare för tjuven.
DET BROTT som ökar mest i Hammarby Sjöstad är cykelstölderna.
– Sjöstaden är cykeltät och har kapitalstarka cyklister där det inte är ovanligt med cyklar för närmare 100 000 kronor, säger Lindberg. Man ska ha ett bra lås, men bor man avsides på en gata, där folk inte rör sig, gör låset bara att isärtagningstiden förlängs för tjuven. I princip alla cykellås går att ta sig igenom. Så ju kraftigare cykellås du har desto större chans är det att du får behålla den. Vill man vara riktigt säker ska man plocka in sin cykel i ett cykelrum eller i lägenheten, säger kommissarie Anders Lindberg på Södermalmspolisen.
Avbryt cykelstölden
Vad ska man göra om ser ett brott begås?
– Den ursprungliga tjuven, med narkotikaproblematik, vill göra det så lätt för sig som möjligt. Han drar direkt om det blir problem. Därför kan man avbryta till exempel en pågående cykelstöld genom att ropa till tjuven: “Vad håller du på med? Jag ringer polisen”, säger Anders.
1 av 10 hittas
– När vi hittar en cykel så försöker vi identifiera den via ramnummer och annat. Sedan lägger vi in det i ett system så att det ska vara sökbart. Därför ska man alltid anmäla en cykelstöld och då ange ramnumret. Då kan vi koppla ihop brottsoffer med en stulen cykel vi hittar. Vi hittar 1 av 10 av de stulna cyklarna i Hammarby Sjöstad, berättar Anders.
Tipsa polisen
Om man har ett akut ärende ska man alltid ringa 112, men om man bara vill tipsa polisen om någon misstänkt brottslighet kan man gå in på polisens hemsida under “Tipsa polisen”. Sedan bedöms och prioriteras ärendet.
– Om ärendet inte är akut ringer man 114 14, men då får man inte prata med någon från Södermalmspolisen, utan en centralt placerad operatör som inte har koll på hur Södermalmspolisen prioriterar. Därför kan ett alternativ vara att mejla till registrator.stockholm@polisen.se och adressera med “Lpo Södermalm”. Vi har gjort det till heder att besvara alla mejl vi får, säger kommissarie Anders Lindberg.
AV: INGVAR LARSSON
Försvåra för cykeltjuven!
Skaffa ett ordentligt lås och använd det på rätt sätt. Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås som är godkända av försäkringsbolagen. Ett U-format lås, s.k. bygellås, ger det bästa skyddet.
Lås fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och båda hjulen, så att det krävs större jobb för att bära iväg den. Två lås gör det ännu svårare.
Förvara alltid cykeln i ett låst utrymme om det är möjligt.
I offentlig miljö, skruva loss sadeln så den inte blir stulen, dessutom blir cykeln blir mindre attraktiv att stjäla.
Ställ cykeln på upplysta platser med insyn gärna där det rör sig mycket folk, men undvik gatorna i direkt anslutning till tunnelbanestationerna.
Står den på en gård se till så den inte står dold bakom buskar utan att det finns uppsikt ifrån något fönster, det kan avskräcka.
Se över vilka som har tillgång till cykelförråden i huset.
En cykeltjuv utför sina dåd även dagtid och ofta mitt framför näsan på andra. Så håll utkik åt varandra. Gå gärna med i Grannsamverkan så ni kan hjälpa och meddela varandra om något händer/hänt.
DNA-märk din cykel och cykeldelar. (Alt. Om detta ej är möjligt kan en personlig märkning göras – se till att fota av den då.)
Anteckna cykelmodell, skriv ner ramnumret på cykeln och ta en bild på din cykel och märkning. Om cykeln blir stulen och har du uppgifter att lämna till polisen då har möjligen få tillbaks cykeln om den hittas.
Om du misstänker pågående brott, ring nödnumret - 112.
Gör alltid en polisanmälan vid stöld – 114 14.
Källa: Snyggt & Tryggt i Hammarby Sjöstad
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, juni 2020
Läs mer om vad som händer i Hammarby Sjöstad!