Gastillverkning blev ölbryggeri

Nya carnegie_WEB.jpg

För närmare 90 år sedan byggdes Lumafabrikens två strandhus för tillverkning av gas till glödlampor.

STRANDHUSEN vid Lumabryggan tillhör den k-märkta Lumafabriken och har en fascinerande historia. I slutet av 1920-talet ritades Lumafabriken av arkitekterna Artur von Schmalensee och Eskil Sundahl för tillverking av glödlampor. Några år senare byggdes de två strandhusen för tillverkning och förvaring av gas till lamporna.

Med alla tidstypiska detaljer väl bevarade och sin speciella arkitektur är byggnaderna mellan Hammarby sjö och Lumaparken ett av den svenska funktionalismens stora byggnadsverk.

DET FÖRSTA LJUSET

Sedan 2014 har Nya Carnegiebryggeriet haft sin verksamhet i de båda strandhusen, med bryggeri och en gastropub. Företaget har sina rötter i Carnegie Porterbryggeri som startades av skotten David Carnegie Jr 1836 och som idag ägs av Carlsberg.

– Den första ölen bryggde vi i Sjöstan den 10:e februari 2014. Det var en mörk ale som vi döpte till Primus Lux, som är latin och betyder ”första ljuset”. Sedan tog vi fram två öl som blivit våra flaggskeppsöl; Kellerbier och J.A.C.K, säger Lise Ljungman på Nya Carnegiebryggeriet.

ÖLPROVNING

Nya Carnegiebryggeriet är en plats där man kan uppleva modern ölkultur med alla sinnen. Från bryggning till smak i kombination med mat.

– Vi arrangerar ölprovningar där man bland annat får lära sig vad malt är för något, vad egentligen humle gör i ölet och om jästen har någon påverkan på ölets färg. På våra ölprovningar får man chansen att komma in bakom kulisserna i vårt bryggeri och se hur ölen bryggs. Tillsammans med andra ölentusiaster får man möjligheten att komma millimeter från bryggutrustningen där man bland annat får känna doften i maltrummet, kika ned i mäskpannan och förundras bland jäsningstankarna. Tillsammans guidar vi oss igenom ölets underbara värld där vi smakar och doftar på ingredienserna för att sedan ta oss till bryggarrummet där vi pratar olika ölstilar och testar några utvalda öl från vårt bryggeri. Efter bryggerituren och ölprovningen blir man guidad ned till vår gastropub för att fortsätta utforska ölets värld och självklart kunna kombinera vår öl med mat, säger Lise.

Ölprovningarna arrangeras en gång om dagen på tisdagar, onsdagar och torsdagar samt tre gånger på fredagar och lördagar.

– Vi kan ackommodera 19 personer på varje tur och turen inklusive ölprovning tar ungefär en timme, säger Lise.

Av: POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad mars 2020

Läs om fler intressanta byggnader i Sjöstan!