Ät rätt och stärk ditt immunförsvar

Kost.jpg

Det finns mycket du kan göra för att stärka immunförsvaret i coronatider.

WHO BESLUTADE den 11 mars att Coronaviruset ska klassas som en pandemi. Detta innebär att stora delar av populationen kommer att smittas. Man brukar i forskningsvärlden kalla en smittad person för ”värd” och vid händelse av att man blir en sådan vill man inte vara en god värd. Vi vill alltså inte bjuda över viruset på kaffe och bullar.  

Allt fler studier påvisar ett starkt samband mellan adekvat näringsstatus och kroppens förmåga att hantera sjukdom. I dessa virustider finns det mycket vi kan göra för att minska risken att drabbas. Dafna Goldman, dietist på MåBra Hälsa i Sjöstan, ger här lite tips på hur man kan lägga upp sin kost för att stärka immunförsvaret.

Många tar tillskott som gurkmeja, ingefära och C-vitamin under perioder av sjukdom. Att dessa livsmedel kan bota och förhindra sjukdom är en sanning med viss modifikation. Forskning har visat att vissa näringsämnen påverkar hur viruset agerar och trivs i kroppen. De mest omdiskuterade är vitamin A, B, C, D och E, samt mineralerna järn, selen och zink. Även en hälsosam tarmflora verkar kunna öka möjligheterna för kroppen att hindra virusets framfart i kroppen.

Fibrer behövs för att mata våra goda tarmbakterier. Dessa kan vi endast få från växtriket genom fullkornsprodukter som bröd, pasta och havre samt genom frukt, grönsaker, nötter, fröer och baljväxter. 

Tillsätter vi essentiella vitaminer och mineraler i tablettform förlorar vi chansen att mata våra goda tarmbakterier med fibrer och riskerar även att överdosera vitaminerna. Följer vi Livsmedelsverkets rekommenderade intag på 500 g frukt och grönsaker per dag har vi sannolikt fått i oss en bra mängd fibrer samt vitaminer och mineraler.

Vitamin A skulle vi kunna se som en del av vårt första försvar. Vi behöver vitamin A för skapa antikroppar som bekämpar viruset. Äter man t.ex. en normalstor morot per dag får vi i oss hela vårt dagliga behov av vitamin A. 

Baljväxter, nötter, fröer, cerealier och gröna grönsaker är rika på fibrer, B-vitaminer, zink, selen och järn. Dessutom kan dessa med rätt kryddor tillsammans bli otroligt goda bollar och burgare. 

Fisk kan ge oss D-vitamin som behövs för vissa immuncellers funktion. Följer vi livsmedelsverkets rekommendationer för intag av fisk två till tre gånger i veckan får vi en riktig mängd D-vitamin. Även solen och produkter med tillskott av vitamin D är bra för att öka intaget. 

B12 får vi i vanliga fall endast från animaliska produkter och har man brist på detta eller är vegan kan man däremot behöva ta tillskott. 

Järn var med i listan över mineraler vi behöver, men vid tillskott utan känd brist kan detta istället vara negativt för hälsan och immunförsvaret och då är det bättre att konsumera livsmedel rika på järn. Är vi dessutom dåliga på att äta fibrer kan det vara bra att få sitt järn från tex gröna sojabönor, alternativa köttprodukter gjorda på soja, pumpafrön, jordgubbar och gröna bladgrönsaker. 

Många matbutiker har i dessa coronatider rensats på toapapper och vit pasta, men min förhoppning är att ni efter denna artikel även blir inspirerade att köpa lite fullkornsprodukter, grönsaker, bär och dylikt. Nu bunkrar vi näring i kroppen istället för tomma kalorier! 

Känner du att det är svårt att hitta i denna djungel av kostrekommendationer är du mer än välkomna att söka vård hos mig, personligen eller via video på http://mabrahalsa.se

Av Dafna Goldman, dietist på MåBra Hälsa i Sjöstan

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, april 2020

Här hittar du fler livsstils- och träningstips!