Vår sjö – ett bevingat paradis

Vi har ett rikt fågelliv i Hammarby sjö, med allt från måsar till havsörn.

UNDER HÖSTEN kan vi se många olika fågelarter vid Hammarby sjö. Vi träffade sjöstadsbon och fågelskådaren Mats Gothnier, som jobbar med naturvård på Länsstyrelsen, för att höra om de olika arterna. 

– Vi har mycket skrattmås här året runt men även sothöns, knölsvan, sparvhök, vitkindad gås, skarv, strandskata, havsörn, gräsand, snatterand, smådopping, knipa, salskrake, sångsvan, silltrut, ladusvala, knipa, och på vintern kan man även se havs-
örn här.

Våra sjöstadssvanar är knölsvanar, men på vintern kommer det även sångsvanar till Hammarby sjö. Här konkurrerar sångsvanen, som känns igen på sin knallgula näbb, med vår lokala knölsvan som har en mer svart-orange näbb. Båda är lika aggressiva revirförsvarare. 

– Det finns inte någon brist på vatten eller mat här, men framåt vårkanten brukar de bråka med varandra om vem som ska få hänga här i vassen för att häcka, säger Mats. Hittills har knölsvanen vunnit. Svanarna bygger gärna bo på en liten holme,
så vassruggen i vår sjö passar perfekt. 

Ett annat intressant spel i Hammarby sjö är det som utspelar sig mellan sothönan och snatteranden.

– Snatteranden har som vana att vara en parasit på sothönan. Till skillnad mot snatteranden kan sothönan dyka och hämta mat, som vattenväxter, nere på botten. När de sedan kommer upp och är lite andfådda kommer snatteranden fram och tar maten. Snatteranden ligger därför och punktmarkerar sothönan som kommer upp med godsakerna, berättar Mats. 

På den vita klossen i mitten av Hammarby sjö håller skarvarna till, som har ett dåligt rykte ute i skärgården men som många sjöstadsbor uppskattar.  

– Skarven är en väldigt fin fågel, säger Mats. Den är svart och glänser, speciellt i sin parningsdräkt, med stora, vita ornament. Här äter de nog en hel del brax, men ingen matfisk.

Den vitkindade gåsen, som många felaktigt tror är Kanadagäss, har blivit ett stående sommarinslag på grässlänten vid Lumabryggan. Det är en flyttfågel som nu flyttat ner till södra Sverige eller om det är kallt ytterligare längre ner i Europa.  

– Från början var det en arktisk fågel, från Grönland och Spetsbergen, men den har nu blivit en stadsfågel och häckar lite här och var. De vitkindade gässen som vi ser i Hammarby Sjöstad kommer ursprungligen från Skansen. De började med tiden häcka på Djurgården och Fjäderholmarna och har under de senaste åren ökat kraftigt i antal. För 20 år sedan uppgick antalet häckande par i Sverige till 3.600, men de är nu uppe över 10.000 häckande par.

Sjöstadshägern är gråhägrar som också härstammar från Skansen där de släpptes ut ifrån i slutet av 1930-talet.

– De har blivit väldigt orädda och står kvar när man går förbi, säger Mats. I början häckade de bara på Djurgården, men nu har de ökat mycket och vi kan se dem här i kanalen och längre in vid Sicklaslussen. 

Strandskatan är en svartvit vadarfågel, med karaktäristisk röd näbb, som man kan se spatsera omkring vid Hammarby sjö. 

– Man brukar se strandskatan uppe på taken. Tidigt på morgnarna går de ner till strandkanten och skriar vid gräsytorna väster om Lumabryggan. Jag misstänker att de häckar på platta hustak i Hammarby Sjöstad eftersom det påminner om kala skär. Mest populärt är de gröna taken i Sjöstan, men också vid grus och makadam. 

Under bryggorna i Hammarby Sjöstad har vi ladusvalor som häckar. Den är vår största svala, som har mörk, ibland delvis blåskimrande, ovansida och ljus undersida. Pannan och strupen är mörkt röda, och de yttre stjärtpennorna är kraftigt förlängda. När ladusvalan i flykten breder ut stjärten kan man se vita, längsgående fläckar en bit in från spetsen.

– De häckar bland annat under bryggorna vid Lugnets terrass, men även vid båtplatserna här inne i kanalen, berättar Mats. De brukar vara ute och fånga insekter ute på sjön så det går bra att sitta på någon av bryggorna och titta på dem. De är här fram till september-oktober. Ladusvalorna flyttar långt på vintern, ända ner till Sydafrika, och merparten återvänder i maj, men några kommer redan i slutet av april.

Som fågelskådare vill Mats gärna se lite andra änder än gräsänder och ibland kommer salskraken till vår sjö, där hanen känns igen på sin kritvita dräkt med svarta partier som den svarta fläcken runt ögat.

– Den är släkt med storskrake men lite snyggare. Sedan finns en art av dopping som heter smådopping. Den kan man se i oktober och är en liten kompakt dopping med rund kropp, kort hals och tufsig ”stjärtlös” stjärt. En annan fin andfågel man kan se i Hammarby sjö är knipa, där hanen har en svartvit dräkt och ett skimrande grönsvart huvud med en stor vit fläck mellan näbben och ögat. Honan har grå kropp, vit buk, brunt huvud och en varierande vit halsring. Dess gråa näbb har en gul och svart näbbspets. 

Av: LISA NILSSON

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, oktober 2021

Här kan du läsa om andra djur i Sjöstan!