Vår stadsdel ser till barnens rätt
Hammarby Sjöstad står väl rustad när barnkonventionen blir svensk lag.
ALLA BARN ÄR OLIKA, men alla barn har exakt samma mänskliga rättigheter. Därför blev Sverige ett bättre land att vara barn i när barnkonventionen lagstadgades den 1 januari i år. Sverige var först med att skriva under barnkonventionen 1990, men trots det finns det mängder av svenska barn som inte får sina rättigheter tillgodosedda. Det kan vara barn som utsätts för våld, barn som mår psykiskt dåligt, barn som inte får den vård de behöver eller barn som inte får göra sin röst hörd i stora beslut som handlar om deras eget liv som till exempel en vårdnadstvist.
Barn lever sitt liv där de bor. Samtidigt saknar flera kommuner mål och riktlinjer för att säkerställa att verksamheter rent praktiskt lever upp till barnkonventionen. Inom Södermalms stadsdel, där Hammarby Sjöstad ingår, har man en klar strategi för tillämpningen av barnkonventionen i alla verksamheter.
Socialtjänsten tog redan 2018 fram en plan för genomförandet där Sociala avdelningens utvecklingsenhet arbetat med ett systematiskt kvalitetsarbete för att implementera barnkonventionen inom avdelningens processer. Utvecklingsenheten är även sammankallande för ett lokalt nätverk för barnrättsombud inom socialtjänstens beställarverksamheter. Syftet är att samordna arbetet, ge stöd och information samt skapa ett forum för inspiration och goda exempel. I praktiken innebär det att man arbetar med barnkonsekvensanalyser och särskilda metoder för samtal med barn.
Föreskoleavdelningen i stadsdelen har tillfört resurser och öronmärkta medel för att arbeta med barnrättsperspektivet i förskolorna. Man har personella resurser som ingår i stadens barnrättsnätverk och ett stödteam som inkluderar barnrättsfrågor vid exempelvis handledning och konsultation. Dessutom har förskolan ett barnrättsperspektiv att beakta barnens rättigheter vid varje beslut som rör barn. Vidare har de anpassning till barns olika förutsättningar och ett tilläggsbelopp till förskolorna för barn i behov av särskilt stöd. Förskoleverksamheten i Södermalms stadsdel erbjuder föräldrar till barn mellan 3-12 år föräldrastödsprogrammet och utvecklar även metoder för att stärka föräldrar i deras föräldraskap. I de verksamheter som på olika sätt kommer i kontakt med föräldrar ska barns rättigheter och lika förutsättningar tillgodoses.
Barnkonventionen ingår i alla stadsdelens styrdokument och uppföljningssystem för föreskoleverksamheten.
Barn behöver själva få uttrycka sina åsikter i samband med uppföljningar och utvärderingar som rör dem. Därför följer förskoleverksamheten systematiskt upp beslut och åtgärder som på något sätt berör barn och utvärderar utifrån ett barnrättsperspektiv. Det gäller såväl beslut och åtgärder som rör det enskilda barnet som generella beslut och åtgärder som rör barn.
För att tillgodose barns rättigheter använder man sig på en del av stadsdelens förskolor av mötesmetoden ”Barnens bästa möte” som har sin utgångspunkt i barnkonventionen.
För förskolorna i Hammarby Sjöstad är de viktigaste delarna i barnkonventionen följande:
• Artikel 2: Inget barn får diskrimineras på grund av härkomst, kön, religion, funktionsnedsättning eller andra liknande skäl.
• Artikel 3: Barnets bästa ska vara vägledande vid allt beslutsfattande och vid alla åtgärder som rör barn och unga.
• Artikel 6: Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Barn ska tillåtas att utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar.
• Artikel 12: Barn och unga har rätt att framföra sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem.
Av : LISA NILSSON
Läs tips: Sjöstadsbon Morgan Alling blir ny ambassadör för UNICEF!
”Att investera i barn är alltid lönsamt”
VI FRÅGADE Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige, vad de gör för att se till att den nya lagen om barnens rättigheter tillgodoses i praktiken?
– UNICEF Sverige spelar en viktig roll i att göra barnkonventionen till verklighet för alla barn. Vi har metoder och modeller som gör det enklare att konkret tillämpa barnkonventionen. Vi vill i vårt arbete främja samverkan och partnerskap. Vi behöver både regeringen, kommuner, näringslivet och civilsamhället för att barns rättigheter ska kunna förverkligas, säger Pernilla Baralt.
Upplever UNICEF att kommunerna tillfört resurser för att arbeta med barnrättsperspektivet?
– Vår uppfattning är att såväl kommuner, regioner och myndigheter behöver satsa på kunskap och kompetensutveckling, för att öka förståelsen för vad barnkonventionen är och hur den ska tillämpas i praktiken. Inte minst kring hur vi utreder barnets bästa. Vi behöver också sprida kunskap till barn själva om deras rättigheter och till samhället i stort. Att investera i barn är alltid lönsamt samhällsekonomiskt.
– Vi har tagit fram metoden Barnrättskommun som syftar till att höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa samverkansmöjligheter mellan kommun, föreningar och lokala näringslivet. Det är en metod anpassad till en kommuns verksamhet, för att lättare kunna följa FN:s konvention om barnets rättigheter och den lagstiftning som gäller i Sverige.
Av POUL HEIE
Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, februari 2020