Sjöstan leder arbetet med EU:s klimat

Allan Larsson.jpg

Sjöstadsbon och tidigare finansministern Allan Larsson har en klimatplan för Europas städer.

SJÖSTADSBON Allan Larsson har tidigare varit finansminister, rikdagsledamot, generaldirektör i EU-kommissionen och länge arbetat med hållbar stadsutveckling i Hammarby Sjöstad. 


HORIZON EUROPE

Hammarby Sjöstads klimatarbete är föregångaren till det svenska innovationsprogrammet för klimatneutrala städer och EU:s nya mål med 100 klimatneutrala städer i Europa 2030.  I det svenska programmet har nio städer valts ut för 2030-programmet: Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Uppsala, Lund, Växjö, Enköping och Järfälla.

Allan Larssons senaste internationella uppdrag är att som vice ordförande i EU-kommissionens Misson Board on climate neutral and smart cities medverka i EU:s nya forsknings- och innovationsprogram, Horizon Europe. 

Varför är städer så viktiga i Europas klimatarbete?

– Städer täcker 3% av jordens landyta, men avger cirka 72% av alla växthusgaser. Och städerna växer. Om några få årtionden kommer 80% av alla européer bo i städer.  Det betyder att klimatkampen måste vinnas i städerna och av städernas invånare,
säger Allan Larsson. 

EN TRILJON EURO

EU-kommissionens nya presidenten, Ursula von der Leyen, vill få tillstånd en investeringsplan för ett hållbarare Europa,  där hon vill utveckla Europeiska investeringsbanken till en klimatbank och frigöra en triljon Euro (ofattbara 10 miljarders miljarder kronor) att investera under kommande år. 

– Det är en uppväxling av de pengar som banker lånar ut till detta. Det säger något om skalan på det, angelägenheten och det politiska trycket bakom det.

Horizon Europe är EU:s forskningsprogram som startar vid årsskiftet. Det är världens största samlade forskningsprogram och det inför en ny dimension som kallas för missions. Det handlar om forskning och innovation som ska ge mycket konkreta resultat. 

– Missions är bäst förklarat med Apolloprogrammet i USA på 60-talet. Där var uppdraget att sätta en människa på månen före 1970 och det löste man genom att tillföra de investeringar som krävdes. Det är samma tanke här. Det räcker inte bara att säga att vi ska forska om klimatet, utan det handlar om hur vi ska bli klimatneutrala 2030. Ett skarpt mål med en väldigt tydlig inriktning, säger Allan. 

KLIMATSMARTA STÄDER

Det finns fem missions i Horizon Europe; allmänt om klimatet, klimatneutrala städer, cancer, vatten, samt jord och mat, och det finns nu fem styrelser som arbetar med detta. 

Allan  Larsson är vice ordförande i en av de fem styrelserna, den som arbetar med klimatneutrala städer.

– Vår mission, eller vårt mål, är att vi ska ha 100 klimatneutrala städer i Europa 2030. Det vi ska göra är att utveckla dem till att fungera som experiment och kunskapscentra för ytterligare ett 10-tal städer vardera, vilket innebär att vi får över 1000 städer som ingår i den här verksamheten. Vi ska hitta ett nytt sätt att arbeta med städer och det har arbetsnamnet ”Climate City Contract”, ett kontrakt som skrivs mellan en stad, EU-kommissionen och respektive lands regering. Det ska ge borgmästaren eller finansborgarrådet stark uppbackning för att kunna driva en ambitiös klimatpolitik, säger Allan Larsson.

KOMMISSIONENS ARBETSPLAN

I kontraktet mellan de aktuella städerna och EU-kommissionen finns fyra områden där det i dag finns hinder för en effektiv politik. 

– Det gäller ”governance” som handlar om styrsystem i vid mening. Det andra är finansiering där en finansieringskedja skapas från forskning och innovation fram till investering och genomförande. Det ska finnas ett nytt digitalt system där man använder stadens digitala strategi och skalar upp den så den blir en drivande kraft i omställningen. Det fjärde handlar om medborgarnas medverkan – som väljare, men också som konsumenter eller som ägare av bostäder och bilar, säger han

Tidsplanen för de fem styrelserna i Horizon Europe är att de utsågs i somras, hade sina första möten i september och ska vara klara med arbetet den här månaden. 

– Vi lämnar rapporten med förslag i december, det ska sedan ingå i kommissionens arbetsplan i september nästa år och första utlysningen ska kunna ske vid årsskiftet 2020/2021.

STORT ENGAGEMANG

Sjöstadsbon Allan Larsson flyttade hit för elva år sedan.

– Vi flyttade från Odenplan till Hammarby Sjöstad för att vi gillade kvaliteterna i den nya stadsdelen, hållbarhetstänket, moderniteten och läget vid vattnet. Det jag gillar bäst med Sjöstan är det stora engagemanget i bostadsrättsföreningarna för klimat och hållbarhet. Det är en förmån att få vara med i detta arbete och få berätta för besökare från hela världen om vad som görs.  Det som vi talar om i EU:s Mission Board för klimatneutrala städer – det är redan på gång i Hammarby Sjöstad. Tack vare energiarbetet i de mest aktiva bostadsrättsföreningarna har Sjöstaden goda möjligheter att bli en av världens första klimatneutrala stadsdelar till 2030!  

Av POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2019