Unga gör alkoholdebut på storhelger

Fylla.jpg

Under storhelger alkoholdebuterar många ungdomar på föräldrafria fester i Sjöstaden.

GLÄDJANDE är det historiskt låga nivåer på tonåringars alkoholkonsumtion i Sverige. De dricker inte lika ofta, dricker mindre och blir inte lika ofta berusade. Fler dricker inte alls och färre börjar dricka i tidig ålder. 

– I Sjöstaden har vi inga större problem med alkohol bland ungdomar, men det innebär inte att de inte dricker, säger Frida Flodman på Södermalmspolisen. 

Den populäraste alkoholdrycken bland pojkar i årskurs 9 är sprit, som står för den största andelen av totalkonsumtionen följt av starköl, och bland flickor är det blanddrycker. För pojkar i gymnasiet är det starköl, följt av sprit och blanddrycker, medan flickor i gymnasiet helst dricker blanddrycker följt av sprit och vin. 

Vanligast är att alkoholen tonåringar dricker kommer från Systembolaget. Enligt tonåringarna själva köps alkoholen oftast ut av kompisar, kompisars syskon eller pojk-/flickvänner. Näst vanligast är att tonåringar har köpt alkohol av någon som smugglat in alkoholen till Sverige.

– Att dricka alkohol som ung är inte illegalt, men det är det att köpa ut alkohol till en minderårig, säger Frida. Vi har en samhällskultur där alkohol finns i vårt samhälle. Det är mer socialt accepterat än till exempel cannabis som ju är kriminaliserat. Som förälder förväntar man sig i högre grad att ens ungdom ska komma hem och vara berusad. Och det är lättare att prata om alkohol än narkotika.

STÖRRE RISK FÖR BEROENDE

All forskning visar att ungdomar som får dricka hemma löper en mycket större risk att utveckla ett alkoholberoende eller problematik till alkohol. Man kanske tror att man har kontroll när man låter sin ungdom dricka alkohol hemma, så de inte gör det ute och riskerar att frysa ihjäl under någon buske. Men de som får dricka hemma gör det även ute och dessutom dricker de mer.

– Du måste förklara för din tonåring varför de inte ska dricka alkohol. Att de inte växt färdigt och att kroppen håller på att utvecklas. Då är det farligt att dricka och det måste du tala om för ditt barn. Alkohol påverkar väldigt många organ i kroppen och man kan hamna i situationer som man inte vet hur man ska hantera. Situationer som kan vara svåra att hantera även som nykter. Man kan bli lämnad ensam, bli utnyttjad, bli rånad och misshandlad. När du dricker alkohol minskar förmågan att kunna ta smarta beslut.

Under jullovet, och speciellt nyårshelgen, är det många fester bland ungdomar i Sjöstaden. När ditt barn ska gå på en fest kan du ta ett samtal för att ha bättre koll.

– Man kan fråga sin tonåring ”Hur kommer det se ut?” eller ”Hur har ni hört talas om den här festen?”, säger Frida. Det har varit en hel del föräldrafria fester i Sjöstan, som är en ekonomiskt stabil stadsdel där många gör karriär och jobbar mycket. Många här litar på sina ungdomar och det är fint, men det måste komma med ansvar. Att man fortfarande har ett ansvar som förälder. Tilliten måste förtjänas från barnet och de måste visa att de sköter det. Som förälder kan man inte bara ”lita” på sitt barn och sedan släppa det. Man kanske skjuter till lite extra pengar och säger ha det så kul och sedan kanske man själv åker iväg på en fest eller på en jobbresa. Då kan det bli problem. Det är vanligt att man kanske bjudit in fem kompisar, men sedan har ryktet spridit sig och helt plötsligt så är det en hel drös som ska komma in. Sådana situationer är jättejobbiga. 

BE EN VUXEN HÅLLA KOLL

Om din tonåring ska ha en föräldrafri fest är det bra om du ber någon annan vuxen i närheten att ha lite extra koll. Någon som kan hålla ett öga på vad som händer och som kan vara en backup om festen spårar ur.

Om du märker att din tonåring ljuger, smusslar och byter umgänge eller har humörsvängningar som du inte känner igen så kan det vara ett tecken då du verkligen behöver reagera. 

– Det kan vara att saker försvinner eller att tonåringen kommer hem med nya kläder eller säger att man lånat jacka av en kompis. Då bör du kolla upp det för det är ganska vanligt att man säger så när man i själva verket har stulit. Det är samma sak med alkohol som med narkotika. Det är lätt att man kommer in i brottslig verksamhet som personrån, övergrepp i rättsak, utpressning, olaga hot, man kommer in på en kriminell bana ganska snabbt. 

Text: POUL HEIE

Copyright: Tidningen Hammarby Sjöstad, december 2019

Så pratar du med din tonåring om cannabis!